Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Procesiuni și slujiri de Florii în eparhii din Muntenia și Dobrogea
Praznicul Floriilor a fost sărbătorit cu bucurie și în eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. În ajun s-au desfășurat pelerinaje de Florii, cu participarea a mii de credincioși care au mărturisit public credința în cetățile lor, iar duminică, 28 aprilie, ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie, binecuvântând stâlpările și pe cei prezenți.
La Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre semnificația teologică a evenimentului Intrării Domnului în Ierusalim. La final, a binecuvântat ramurile de salcie, aduse de tinerii din cadrul comitetelor de la parohiile din Târgoviște.
Constanța
La malul mării, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a debutat de dimineață cu o procesiune în jurul Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din vecinătate, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În această zi, ierarhul a sărbătorit și împlinirea a 23 de ani de arhierie, informează TRINITAS TV.
În aceeași zi, peste 100 de pachete cu alimente pentru masa de Paști au fost dăruite familiilor nevoiașe cu sprijinul Parohiei „Sfântul Andrei” din orașul Würzburg, Germania.
Argeș
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat duminică, 28 aprilie, în mijlocul credincioșilor parohiei argeșene Micești din Protopopiatul Mioveni, care și-a sărbătorit hramul. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și a binecuvântat ramurile de salcie, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
La final, Andreea Urs, dirijoarea Corului de copii „Glasul Arhanghelului” a primit din partea ierarhului Medalia creștin-ortodoxă „Sfânta Muceniță Filofteia”. În ajunul sărbătorii, credincioșii au participat la un concert de cântări specifice Postului Mare susținut de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Focșani și Buzău
La Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În ajun, s-au desfășurat procesiuni de Florii atât în Focșani, cât și în Buzău, adunându-se în rugăciune și cântări duhovnicești sute de clerici și mii de credincioși din cele două județe, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură rostit duminică, ierarhul a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale praznicului Floriilor.
La momentul rânduit, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Vasile-Alexandru Zotoiu, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial.
Galați
La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
În ajun, în Brăila și Galați s-a desfășurat tradiționalul Pelerinaj de Florii. Manifestarea religios-misionară a debutat în Brăila, unde preoții și credincioșii au mers pe Calea Călărașilor până la Catedrala „Nașterea Domnului” din municipiu, unde au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, care a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța pelerinajului în viața creștinului și a sfințit icoana Intrării Domnului în Ierusalim. La final, a oferit diplome elevilor calificați la etapa națională a Concursului interdisciplinar „Cultură și Spiritualitate românească” și celor calificați la etapa națională a Olimpiadei de Religie.
În orașul Galați, pelerinii au mers în procesiune pe Calea Domnească până la Catedrala Arhiepiscopală. Înaltpreasfințitul Părinte Casian i-a întâmpinat pe credincioși și le-a explicat că în minunea învierii lui Lazăr vedem minunea învierii noastre cea de obște. Și aici, ierarhul a premiat elevii olimpici, ne-a transmis pr. consilier eparhial Rareș Bucur.
Călărași
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Volna din Protopopiatul Călărași, se arată pe sfesc.ro.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat modul în care a fost întâmpinat Mântuitorul Hristos, în urmă cu 2.000 de ani, în Ierusalim.
Giurgiu
Floriile au fost sărbătorite duminică și la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu. În mijlocul obștii monahale s-a aflat Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care a săvârșit Sfânta Liturghie.
Credincioșii prezenți au avut bucuria de a se închina, pe lângă cinstitele odoare aflate în patrimoniul sacru al așezământului monahal, și la Icoana „Odighitria” adusă de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos și oferită vetrei de rugăciune din partea ierarhului.
Tulcea
Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a fost și hramul principal al Mănăstirii Codru, din județul Tulcea, înființată în anul 2005. În zi de praznic împărătesc, în biserica așezământului monahal, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
În aceeași zi, ierarhul a vizitat bisericile parohiale din localitățile Mihail Kogălniceanu și Babadag, rostindu-le credincioșilor câte un cuvânt de binecuvântare.