În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea
"Prodromiţa", cinstită cu mare evlavie la Galaţi
Cinstirea icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni "Prodromiţa" de la Sfântul Munte Athos reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească şi pentru credincioşii municipiului Galaţi. Manifestările pastoral-misionare au debutat sâmbătă-seară la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Galaţi, unde a fost dusă şi replica sfintei icoane "Prodromița" aflată în patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. IPS Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa”.
„În anul 1863, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, sfânta icoană, înainte de a pleca pe Dunăre spre Muntele Athos, a fost primită cu mare evlavie în oraşul Galaţi, toată noaptea fiind săvârşită priveghere la Biserica «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena» din municipiu. În această biserică s-a petrecut minunea cu zugravul necredincios care se îndoia de pictarea miraculoasă a chipului ei. De aceea, căuta să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei, însă, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime, şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor. Din anul 1898, în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina se păstrează o copie fidelă a icoanei «Prodromiţa», zugrăvită în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea în vremea respectivă”. Pe parcursul întregii slujbe, credincioşii gălăţeni, cu lumânări aprinse în mâini, într-o deosebită atmosferă de evlavie, s-au închinat şi s-au rugat înaintea Maicii Domnului „Prodromiţa”.
A doua zi, icoana a fost dusă în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi aşezată spre închinare lângă icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, cinstit în Biserica Ortodoxă pentru prima oară după canonizarea sa. IPS Arhiepiscop Casian a săvârşit Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” în prezenţa evlavioasă a credincioşilor, după care a oficiat slujba Sfintei Liturghii. Pe tot parcursul slujbei, credincioşii prezenţi s-au închinat cu evlavie înaintea sfintei icoane, iar la final fiecare a primit din mâna chiriarhului câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa”. (Pr. Gabriel Molocea)