În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Produsele alimentare se vor scumpi
Produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5% în perioada următoare, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a contextului internaţional, au anunţat ieri reprezentanţii federaţiei Agrostar.
Federaţia pune viitoarele majorări de preţuri şi pe seama lipsei unei "strategii coerente" a Ministerului Agriculturii şi cere demisia ministrului Valeriu Tabără. "Ministrul Agriculturii nu poate să intervină direct în reglarea preţurilor, dar poate să o facă prin politici sectoriale, ceea ce lipseşte cu desăvârşire la ora actuală. Pot fi luate măsuri de stimulare a investiţiilor şi de creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene", susţine Niculae Ştefan, preşedintele Agrostar, care consideră că lipsa unei strategii agricole duce la agravarea situaţiei fermierilor şi la împovărarea românilor cu preţuri greu de suportat la alimente. "În viitor, lupta pentru resursele de hrană ale planetei se va ascuţi, iar România, deşi are un potenţial uriaş în domeniu, va fi doar o piaţă de desfacere pentru produsele scumpe din import. Optimismul exagerat al domnului Valeriu Tabără, care susţine că România nu se va confrunta cu o criză alimentară, arată lipsă de realism din partea domniei sale", a completat Ştefan. La începutul lunii mai, şi preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, declara că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte, în următoarele 2-3 luni, cu până la 10-12%. Potrivit datelor INS, în primele patru luni ale acestui an, preţurile au crescut la cartofi cu peste 30%, la alte legume şi conserve de legume cu 21% şi în cazul zahărului cu 17,5%. Astfel, mărfurile alimentare erau, în luna aprilie, cu 5% mai scumpe, comparativ cu finele anului trecut.