De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Profesori germani între studenţii craioveni
Studenţii Facultăţii de Teologie din Craiova au avut prilejul de a audia două prelegeri pe teme de istorie bisericească, susţinute de profesori de la Universitatea din Aachen, Germania. Discuţiile s-au desfăşurat joi, 18 octombrie, în sala de curs "Nestor Vornicescu", din cadrul universităţii craiovene.
Facultatea de Teologie din Craiova a primit săptămâna aceasta vizita a doi profesori emeriţi de la Universitatea germană din Aaechen: prof. univ. dr. Karl Leo Noethlinchs şi prof. h.c. mult. Vladimir Iliescu. Unul dintre scopurile prezenţei lor la Craiova a fost şi susţinerea de prelegeri pentru studenţii olteni, în vederea unei mai bine colaborări şi deschideri în spaţiul academic internaţional. Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei şi decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, cei doi docenţi au pregătit două prelegeri pe teme de istorie bisericească, pe care le-au prezentat joi, 18 octombrie, în sala de curs "Nestor Vornicescu" din cadrul universităţii. "În creştinism drepturile romanilor au fost îmbisericite" Primul vorbitor, prof. Noethlinchs, a dezvoltat subiectul instituţiilor religioase din Imperiul Roman, între secolele IV-VI). A fost accentuată în principal latura raporturilor dintre păgâni şi creştini şi evoluţia acestora în decursul primelor veacuri. Tot în acest cadru, profesorul german a detaliat şi situaţia sclavilor care, înainte de pacea constantiniană (din 313), aveau simplă valoare materială, de obiect, pentru stăpânii lor. După edictul împăratului bizantin, statutul sclavului a căpătat un contur mult mai personal, fiecare având dreptul la exprimarea şi practicarea liberă a convingerilor religioase. Un alt subiect dezvoltat de prof. Noethlinchs a fost poziţia femeii creştine în societatea romană. "După Edictul de la Mediolanum, femeile creştine au dobândit un statut cu totul aparte. A fost scoasă din uz practica tunderii părului scurt, valabilă în special pentru sclavi. Femeilor care practicau actoria li s-a interzis portul de podoabe şi veşmântul vestalelor, al fecioarelor, pentru a nu se confunda cu cele provenite din familii cu stat social şi moral înalt. Căsătoriile mixte au fost total interzise. Putem spune aşadar că în lumea romană femeia s-a bucurat de numeroase drepturi şi privilegii, însă prin decretarea creştinismului ca religie liberă aceste drepturi au fost îmbisericite, aşezate la un rang de înaltă ţinută morală", a spus profesorul german. Cel de-al doilea vorbitor, prof. univ. dr. Vladimir Iliescu, a prezentat prelegerea cu titlul: "Imperiul Roman, Biserica şi lumea barbară. Cazul martirului Sava Gotul". Abordând o tratare comparativă, profesorul de origine română a analizat principalele direcţii ale raporturilor interreligioase dintre creştini şi păgâni, oferind ca exemplu de întrepătrundere cazul martirului Sava de la Buzău.