Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Profesorii de catehetică şi omiletică s-au reunit la Iaşi
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi a organizat, în zilele de 9 şi 10 noiembrie, simpozionul profesorilor universitari de omiletică şi catehetică din România. Tema simpozionului s-a intitulat "Taina Sfântului Botez şi a Sfintei Cununii în practica Omiletică şi Catehetică a Bisericii Ortodoxe Române".
În Sala Profesorilor a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi a avut loc, în perioada 9-10 noiembrie, Simpozionul "Taina Sfântului Botez şi a Sfintei Cununii în practica Omiletică şi Catehetică a Bisericii Ortodoxe Române". Manifestarea a fost moderată de pr. prof. dr. Costachi Grigoraş, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a adresat un cuvânt de bun venit participanţilor la simpozion. După ce a amintit câteva date istorice şi a făcut o scurtă prezentare a facultăţii, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava şi-a exprimat speranţa că întâlnirea profesorilor de catehetică şi omiletică va însemna "o intensificare a comunicării şi comuniunii dintre facultăţi, o apropiere prietenească între cei care slujesc arta cuvântului în facultăţile de teologie, astfel încât să fie identificate noi direcţii de cercetare şi de discuţie între facultăţile de teologie". "Doresc să mulţumesc Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a susţinut consistent şi cu multă grijă această activitate. Mulţumim conf. dr. Carmen Bolocan, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care s-a implicat în organizarea acestei activităţi", a spus pr. prof. univ. dr. Viorel Sava. Pr. prof. dr. Costachi Grigoraş a remarcat că simpozionul din acest an este dedicat Anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii. "Taina Botezului este una dintre cele mai mari taine. În jurul Tainei Botezului s-a profilat o întreagă literatură. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales ca în acest an să dezbatem tema Botezului şi tema Sfintei Cununii, nu numai la modul triumfalist, ci din toate unghiurile de vedere", a apreciat pr. prof. dr. Costachi Grigoraş. În continuare a urmat expunerea referatelor de către profesorii de la facultăţile de teologie ortodoxă din Alba Iulia, Oradea, Bucureşti, Craiova şi Iaşi. Fiecare expunere a fost urmată de discuţii. Evaluarea finală a simpozionului a fost realizată ieri de conf. dr. Carmen Bolocan.