La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Profesorii de religie din Mehedinţi, în şedinţă de lucru
Profesorii de religie din Episcopia Severinului şi Strehaiei s-au întrunit la finele săptămânii trecute în cadrul consfătuirii anuale. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu“ de la Centrul eparhial din Drobeta-Turnu Severin şi a fost moderat de prof. Dana Săftoiu, inspector de specialitate din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, şi consilierul Sectorului învăţământ şi tineret al Episcopiei Severinului, preotul Ioan Ovidiu Polexă.
Profesorii mehedinţeni de religie au pus la punct cele mai importante şi de actualitate probleme din cadrul învăţământului gimnazial şi liceal de pe raza judeţului Mehedinţi. Astfel, în cadrul şedinţei au fost evidenţiate mai multe aspecte din anul şcolar 2013-2014 şi s-au stabilit priorităţile pentru noul an şcolar. Ordinea de zi a cuprins şi prezentarea noutăţilor de la disciplina religie, a activităţilor extraşcolare desfăşurate de ISJ Mehedinţi în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, precum şi a proiectelor educaţionale iniţiate de Patriarhia Română. Celor de faţă le-au fost prezentate, printre altele, şi aspecte recente din viaţa dinamică a Bisericii, implicată în educaţia tinerilor. Astfel, profesorii care au luat parte la Reuniunea naţională a tinerilor ortodocşi de la Baia Mare, din perioada 3-6 septembrie 2014, au împărtăşit impresii şi au recomandat celorlalte cadre didactice să promoveze evenimentul în rândul elevilor pentru o participare mai numeroasă la ediţia de anul viitor. De asemenea, pr. Cosmin Eftimie Necşoiu, inspector al Biroului de catehizare, le-a comunicat dascălilor noutăţile din cadrul proiectului educaţional „Alege şcoala!“, implementat de Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România. „În cadrul proiectului s-a creat un instrument educaţional pe baza căruia se vor desfăşura activităţile cu elevii, instrument care a fost depus spre acreditare, iar toţi cei care vor face activităţi cu copiii vor fi acreditaţi. Astfel, consilierii pentru tineret vor avea o ocupaţie recunoscută în România, pentru care vor fi plătiţi şi vor putea să se implice şi în alte programe de activitate de acest gen în Patriarhia Română. Proiectul «Alege şcoala!» nu se va termina după încheierea finanţării proiectului, ci va continua prin derularea activităţilor din cadrul centrelor catehetice înfiinţate. De asemenea, câteva zeci de copii din Episcopia Severinului şi Strehaiei vor lua parte în mod gratuit la taberele de vară de anul viitor“, a precizat pr. Cosmin Eftimie Necşoiu.
Întâlnirea s-a încheiat sub semnul rugăciunii, urmând ca dascălii să pună în aplicare noile prevederi ale sistemului educaţional.