Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Profesorul de muzică psaltică Gregorios Stathis la Cluj
La invitaţia Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, în data de 28 iulie a sosit în Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului profesorul onorific Gregorios Stathis, director al Institutului de Muzicologie Bizantină al Bisericii Greciei din Atena. În aceeaşi zi, după o scurtă vizită prin oraşul de pe Someş, acesta a plecat la Mănăstirea Rohiţa, unde a predat un master class tinerilor iubitori de muzică psaltică.
Potrivit profesorului Sorin Albu, cadru didactic al universităţii clujene şi membru fondator al grupului de iconari "Sfântul Ioan Damaschin", la Mănăstirea Rohiţa au avut loc vernisajul expoziţiei de icoane realizate de membrii grupului, precum şi lansarea de carte a protopsaltului Vasilios Nonis, în traducerea protopsaltului Laurenţiu Truţă de la Alba Iulia. "În mijlocul nostru l-am avut prezent pe domnul Gregorios Stathis, unul dintre cei mai importanţi bizantinologi, recunoscut atât pe plan naţional, în Grecia, cât şi pe plan internaţional, care, în perioada 28-30 iulie, la Mănăstirea Rohiţa a susţinut un master class de muzică bizantină, în cadrul căruia membrii corurilor de psalţi şi protopsalţi "Grupul Sfântul Ioan Damaschin" şi "Grupul Lumină lină" din Alba Iulia au participat activ", a spus Sorin Albu. De asemenea, Gregorios Stathis împreună cu un ucenic din Grecia au exemplificat, atât la master class, cât şi în catedrală, practic şi teoretic, muzica bizantină şi importanţa ei în spaţiul ortodox, a mai arătat Sorin Albu. Marţi dimineaţa, 31 iulie, profesorul Gregorios Stathis a dat răspunsurile la strană în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala mitropolitană din Cluj, împreună cu membrii celor două grupuri psaltice. Apoi, de la ora 12:00 a avut loc ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa din partea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, la acest eveniment fiind prezent şi Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. (Pr. Florin Cătălin Ghiţ)