În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Profesorul Nicolae V. Dură, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Sofia
În ziua de 11 mai, Universitatea din Sofia din Bulgaria va decerna profesorului universitar dr. Nicolae V. Dură, Prorectorul Universităţii Ovidius Constanţa, titlul de Doctor Honoris Causa. La festivităţile din Bulgaria vor participa cadre didactice din Universitatea Ovidius, doctoranzi şi masteranzi. În ziua de 12 mai, delegaţia din Constanţa, condusă de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Decanul Facultăţii de Teologie, va participa la Simpozionul prilejuit de aniversarea ctitorilor culturii bulgare Kiril şi Metodiu. Cu această ocazie, profesorul Nicolae V. Dură va susţine şi o prelegere academică despre "Limba slavonă, limba Cultului divin şi a culturii medievale româneşti". Tot în aceeaşi zi, Prorectorul Universităţii constănţene şi Întâistătătorul tomitan se vor întâlni cu Preafericitul Maxim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, , cu personalităţi ale vieţii publice (culturale, religioase şi socio-politice) din Bulgaria şi cu reprezentanţi ai mass-mediei.
De-a lungul carieri sale universitare, profesorul Nicolae V. Dură a primit numeroase premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. Acest ultim titlu academic, ce i se va decerna în curând, vine să încununeze o activitate de cercetare ştiinţifică de peste 35 de ani, care i-a adus o recunoaştere naţională şi internaţională, concretizată prin premiile şi distincţiile primite. Ca urmare a muncii sale de cercetare ştiinţifică, cu caracter inter şi pluri¬disciplinar, profesorului i s-a acordat Gramata Patriarhală omagială "Sofronie Vracianski", înmânată de patriarhul Bisericii Bulgare, Preafericitul Maxim, în ziua de 1 iulie 1989, ca ordin - merit cultural - pentru descoperirea importantă pe care a făcut-o privind viaţa şi activitatea ctitorului culturii bulgare, mo¬derne, Episcopul Sofronie Vracianski, pe pământul Ţării Româneşti, unde se refugiase de pri¬goana turcilor în anul 1803. Studiile privind rezultatele acestor descoperiri de arhivă au fost publicate în revistele "Romanoslavica", Revista Academiei Bulgare (Sofia) şi B.O.R. (Biserica Ortodoxă Română). La propunerea unor universitari ruşi (teologi, canonişti, isto¬rici, jurişti), în august 2003 profesorul a fost decorat de Patriarhul Alexei al Moscovei şi a toată Rusia cu cea mai înaltă distincţie oferită de această Bi¬serică Ortodoxă, şi anume "Ordinul Sfântului Vladimir", pentru lucrările sale cu conţinut ecleziologico-canonic şi istoric, care au adus o contribuţie meritorie atât în evaluarea vechilor izvoare ale legislaţiei canonice, cât şi în abordarea unei tematici de interes panortodox (diaspora ortodoxă, statutul canonic al Patriarhului Constantinopolului, întrunirile viitorului sinod pan¬ortodox etc.). În acelaşi an, 2003, profesorul a fost distins cu Ordinul "Naşterea Domnului" de Episcopia de Edineţ şi Briceni (Republica Moldova) pentru activitatea sa publicistică şi redacţională.