Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Program duhovnicesc la Liceul Teologic Ortodox din Făgăraş
Postul Mare este răstimpul în care creştinii sunt chemaţi să se apropie mai mult de Dumnezeu, să se cerceteze pe sine mai mult decât altădată, să fie preocupaţi mai mult de suflet şi toate acestea într-o atmosferă duhovnicească deosebită, întreţinută de Biserică prin slujbe mai lungi şi mai dese, ce cuprind rugăciuni şi ritualuri unice, prin cântări şi imne de pocăinţă, interpretate pe tonuri mai triste şi tânguitoare, prin înveşmântarea bisericilor şi a slujitorilor în veşminte de culoare închisă.
La Biserica "Sfântul Ioan Evanghelistul" a Liceului Teologic Ortodox "Sfântul Constantin Brâncoveanu" din Făgăraş, atmosfera pre-pascală, pregătitoare pentru marele praznic, este întreţinută de slujbele zilnice care se săvârşesc în această biserică, dar şi de oficierea, în fiecare vineri din Postul Mare, a slujbei de Priveghere. Programul de rugăciune, care a fost stabilit cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a împlinit oarecum şi dorinţa elevilor de a marca perioada postului prin slujbe deosebite. Întrucât în Ţara Făgăraşului există mai multe mănăstiri, unele dintre ele cu un trecut deosebit, cum este şi Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, au fost invitaţi la aceste slujbe părinţii stareţi ai acestor mănăstiri, care să aducă un plus de "duhovnicie" prin prezenţa şi cuvântul lor. În 18 martie a fost prezent pr. protos. Matei Bilauca, stareţul Mănăstirii "Duminica Tuturor Sfinţilor" din Şinca Nouă, care a adus cu sine spre închinare şi racla cu un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Părintele Matei, fost vieţuitor în obştea Mănăstirii Brâncoveanu, a fost ucenic de chilie al vrednicului de pomenire părinte Teofil Părăian. În cuvântul de învăţătură adresat elevilor, părintele a subliniat valoarea rugăciunii, în general, şi a Rugăciunii lui Iisus, în special, în primenirea sufletească a credincioşilor. Atmosfera duhovnicească deosebită şi bucuria generată de slujba Privegherii au fost împărtăşite, în comuniune, de slujitori şi elevi, alături de mulţi credincioşi care au dorit să participe la programul liturgic. La privegherile următoare sunt invitaţi pr. arhim. Ilarion Urs, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus; pr. singhel Varlaam Nechifor, stareţul Mănăstirii "Acoperământul Maicii Domnului" Dejani, şi pr. protos. Iosif Toma, stareţul Mănăstirii "Sfântul Apostol Andrei" Berivoi. (Pr. prof. Nicolae Lie )