La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Program parohial de lectură şi exegeză, în Episcopia Dunării de Jos
Pentru a-i determina pe credincioşi să citească Sfânta Scriptură, în Episcopia Dunării de Jos, la iniţiativa Centrului Eparhial, de mai mulţi ani, funcţioneză, cu bune rezultate, un program parohial de lectură şi exegeză biblică. La început, a fost aplicat la nivelul unor parohii-pilot, însă apoi a fost generalizat pe întreg cuprinsul eparhiei. Despre beneficiile unor astfel de activităţi s-au exprimat chiar iniţiatorii şi realizatorii lor. „La parohia noastră, în încercarea de a încuraja citirea şi înţelegerea Scripturii, a fost consacrată o zi pe săptămână, vineri seara, pentru efectuarea de lecturi biblice, cu exegeză şi referiri la doctrina şi practica Bisericii Ortodoxe. După săvârşirea unui scurt program liturgic, de obicei Paraclisul Maicii Domnului şi/sau Rugăciunile serii din Ceaslov, se lecturează fragmente din Sfânta Scriptură, precum şi câteva texte patristice care tălmăcesc pasajul scripturistic. Discuţiile sunt libere, credincioşii participând activ la acest program, punând întrebări sau ridicând diverse probleme de interes. Cei care participă ritmic la acest program - 25 de persoane, de la 4-5 persoane, acum câţiva ani - participă mult mai activ la viaţa Bisericii, se spovedesc şi se împărtăşesc şi vestesc şi altora Cuvântul lui Dumnezeu. Dorim ca pe viitor să conlucrăm mai mult cu cadrele didactice din parohie şi să dedicăm o zi de întâlnire şi discuţie doar pentru tineri şi pentru problemele lor“, ne-a declarat pr. Gabriel Molocea, de la parohia Hanu Conachi.
Impactul pe care programul de studiu biblic îl are asupra credincioşilor din parohie se deduce din consecvenţa cu care iau parte la acesta. La parohia „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, numărul de creştini participanţi variază între 45 şi 60 de persoane. „Rolul activ pe care ei îl joacă în cadrul acestor cateheze le dă curaj şi satisfacţie, făcându-i să se simtă, pe bună dreptate, integraţi în slujirea Bisericii. În plus, legătura lor cu slujitorul sfinţit devine una de profundă iubire, în vederea obţinerii mântuirii“, este convins preotul paroh al acestei parohii, pr. Florin Drăgoi. (arhim. Daniil Oltean)