În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Programul „Prima Casă IV“, accesibil după Paşti
Prin Programul "Prima Casă", în cele trei ediţii ale sale, au fost acordate peste 38 mii de credite, iar autorităţile afirmă că nu au respins nicio documentaţie transmisă de bănci pentru solicitarea garanţiilor.
Persoanele interesate să-şi cumpere o locuinţă prin Programul "Prima Casă 4" vor putea să meargă, "probabil după Paşti" la bănci, pentru a contracta credite, a declarat, la finele săptămânii trecute, prim-ministrul Emil Boc. Potrivit premierului, ordonanţa de urgenţă adoptată în ultima şedinţă de Guvern pentru împărţirea garanţiilor între stat şi bănci, în Programul "Prima Casă", va fi publicată astăzi în "Monitorul Oficial", urmând ca, în termen de 15 zile, Ministerul Finanţelor Publice să definitiveze proiectul normelor de aplicare a actului normativ. "După sărbătorile de Paşti, cred eu, oamenii pot să meargă la bănci", a declarat Emil Boc. Premierul a subliniat că sistemul de împărţire a riscurilor între bănci şi stat nu va afecta contractele de credit în derulare. Statul solicită băncilor să-şi asume o parte din riscuri Guvernul a emis, miercuri, o ordonanţă de urgenţă, prin care băncile sunt invitate să împartă cu statul riscurile creditelor în Programul "Prima Casă", astfel încât programul să poată continua cu un plafon total de peste 1,5 miliarde de euro de garanţii de stat, adică atât cât s-au consumat, până în prezent, în primele trei ediţii ale programului. De asemenea, în noul program vor putea primi garanţii de stat la credite pentru case şi cei care deţin în prezent o locuinţă de cel mult 50 mp. Programul "Prima Casă III" mai are disponibil un plafon de garanţii de circa 45-50 milioane de euro, care ar urma să fie epuizat în 8-10 zile, a menţionat preşedintele Fondului Naţional de Garantare, Aurel Şaramet, fiind astfel nevoie de nou sistem instituit de Guvern. Puţine probleme la creditele pentru "Prima Casă" Băncile au executat garanţiile acordate de stat numai pentru 18 credite din Programul "Prima Casă", ponderea creditelor cu probleme fiind extrem de mică, de doar 0,4 la mie, a precizat preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. "Este un risc extrem de mic. Probabil va mai creşte în perioada următoare, dar nu foarte spectaculos", a spus Aurel Şaramet. Prin Programul "Prima Casă", în cele trei ediţii ale sale, au fost acordate peste 38 mii credite, iar valoarea garanţiilor acordate de stat este de aproximativ 1,6 miliarde de euro. Aurel Şaramet a mai spus că Fondul nu a respins nici o documentaţie din cele 38 mii de dosare completate conform normelor în vigoare, transmise de bănci pentru solicitarea garanţiilor.