Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ziua praznicului împărătesc al Nașterii Domnului în Catedrala
Proiect al Filantropiei Alba Iulia pentru copiii în risc de abandon şcolar
Asociaţia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia organizează mai multe activităţi în cadrul Proiectului „Ateliere Educaţionale de dezvoltare personală a copiilor şi tinerilor în risc de abandon sau eşec şcolar“, care se adresează unui număr de 400 de copii din cadrul centrelor educaţionale şi a caselor de tip familial din structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, dar şi unui număr de aproximativ 600 de copii în risc de abandon şi eşec şcolar din judeţele Alba şi Sibiu. Atelierele educaţionale sunt gratuite, iar la ele pot participa şi alţi copii şi tineri din cele două judeţe.
„Parcul de aventură“ cu căsuţe
În cadrul acestui proiect se amenajează un „Parc de aventură“ la Alba Iulia. „Acest proiect este unul inedit pentru Biserica Ortodoxă Română şi este unic în Patriarhia Română. Aceste ateliere se adresează copiilor aflaţi în dificultate, care se confruntă cu probleme sociale sau diferite afecţiuni psihice. Atelierele Educaţionale se doresc a fi un complex de activităţi derulate prin metode care favorizează autocunoaşterea, îmbină distracţia şi provocarea cu conţinuturi pedagogice extracurriculare, asigură dezvoltarea fizică şi intelectuală a copiilor, oferind o alternativă optimă la mediul ostentativ fizic şi social, neprielnic, generator al unor comportamente introvertite, care declanşează riscul de eşec sau abandon şcolar“, a precizat părintele Nicolae Ignat, directorul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, conform unui comunicat transmis de biroul de presă al asociaţiei.
Copiii vor folosi echipamente pentru parcurgerea a cinci trasee, fiecare cu grad diferit de dificultate, şi vor fi asistaţi de persoane instruite şi cu certificat de alpinist utilitar, care vor fi monitorizate de o asociaţiei cu experienţă în domeniu.
În „Parcul de aventură“ au fost construite opt căsuţe din lemn cu o capacitate de patru locuri fiecare, existând posibilitatea de cazare a unui număr de 32 de copii, chiar şi pe timp de iarnă. Tot aici au fost realizate şi un centru administrativ, magazii şi o sală de instruire.
Proiectul „Ateliere Educaţionale de dezvoltare personală a copiilor şi tinerilor în risc de abandon sau eşec şcolar“ este implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, care a concesionat terenul în suprafaţă de 20.000 metri pătraţi pe o perioadă de 15 ani, şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, conform biroului de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.