La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Proiect cultural în Parohia Harşu
Parohia "Sfântul Haralambie"-Harşu din Craiova a demarat, săptămâna aceasta, o serie de conferinţe duhovniceşti, intitulate generic "Serile Harşu". Primul invitat a fost părintele lect. univ. dr. Jean Nicolae care a vorbit despre Crezul ortodox. Pr. Jean Nicolae este cadru didactic de catehetică-omiletică la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.
Zeci de credincioşi din Parohia craioveană "Sfântul Haralambrie" au participat în seara zilei de marţi, 16 noiembrie, la prima conferinţă duhovnicească a "Serilor Harşu". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa părintelui lect. univ. dr. Jean Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. În deschidere, părintele Viorel Dică, parohul bisericii şi consilier pe probleme de patrimoniu în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, a făcut o scurtă prezentare a proiectului cultural care va fi implementat pe toată durata Postului Naşterii Domnului. La conferinţă a luat parte şi părintele conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, titularul Catedrei de teologie morală din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova şi preot slujitor la Parohia Harşu. "Crezul ne conduce spre Împărăţia lui Dumnezeu" În cuvântul său, părintele Jean Nicolae a făcut prezentarea teologico-morală a învăţăturii de credinţă structurată în Crez, în concordanţă cu realitatea actuală. "Lumea şi viaţa noastră nu sunt lipsite de sens, ele sunt orientate spre Acest Tată pe care-L mărturisim în Crez: "Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul". Trebuie să ştim că lumea aceasta are un Tată. Binecuvântarea pe care o dă preotul la Sfânta Liturghie, peste Sfânta Masă a Altarului, este o binecuvântare în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, este binecuvântarea Împărăţiei celei cereşti pe care noi o trăim anticipat, ca pregustare a Împărăţiei Duhului Sfânt, a Celui care vine în chip nevăzut nu numai peste darurile de pâine şi vin ale comunităţii, ci peste noi toţi deopotrivă. Iată cum, într-o lume dezorientată, într-o lume orfană, învăţăm din Crez că există un Tată şi că există o Mamă. Un scriitor bisericesc, învăţatul Metodiu al Olimpului, vorbeşte, în lucrarea sa "Banchetul", despre faptul că Biserica este în durerile naşterii până la sfârşitul veacurilor, până ce în pântecele său vor intra toate neamurile pământului. Deci nu numai mama trupească creşte fii, ci şi Mama aceasta duhovnicească, care este Biserica lui Hristos, zămisleşte fii pentru Împărăţia lui Dumnezeu. Prin urmare, Crezul ortodox nu face altceva decât să ne reamintească despre toate acestea. În fiecare clipă a vieţii noastre călătorim spre îndumnezeire, iar Crezul ne călăuzeşte pe această cale, învăţându-ne coordonatele precise pe care trebuie să le urmăm", a spus pr. Jean Nicolae. În finalul întâlnirii, părintele profesor a răspuns la întrebările credincioşilor. Programul "Serilor Harşu" va continua în fiecare săptămână a Postului Naşterii cu invitaţi de marcă din domeniul teologic, şi nu numai.