În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Proiect de conservare şi promovare a bisericilor din lemn din judeţul Hunedoara
La sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei s-a desfăşurat miercuri, 7 septembrie, primul seminar de formare culturală pentru preoţi pe care Asociaţia Filantropia Ortodoxă Deva - ONG patronat de Episcopia Devei şi Hunedoarei - îl organizează în cadrul proiectului "Educaţie Culturală pentru salvarea Patrimoniului eclesiastic tradiţional din judeţul Hunedoara".
Proiectul îşi propune să desfăşoare o serie de activităţi culturale având ca principal obiectiv instruirea preoţilor care au în administrare biserici din lemn monument istoric, în spiritul unei corecte interacţionări cu monumentul şi cu patrimoniul acestuia. Având suportul autorităţilor publice şi eclesiastice locale, precum şi al specialiştilor în domeniul conservării şi restaurării bisericilor din lemn, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Deva organizează, într-o primă fază a proiectului, o serie de trei seminarii pentru preoţii care au în administrare biserici din lemn monument istoric (20-30 preoţi/ seminar) pentru cunoaşterea modalităţilor de interacţionare corectă cu monumentele şi patrimoniul acestora, în vederea salvării, conservării şi promovării bisericilor din lemn din judeţul Hunedoara, ca obiective de patrimoniu cultural naţional. O echipă de specialişti se va deplasa apoi în teren, la fiecare biserică din lemn din judeţul Hunedoara, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, pentru a-l iniţia pe preotul ce administrează biserica respectivă în cunoaşterea practică a problematicii acesteia. Cu acest prilej, se vor culege date pentru întocmirea fişelor analitice ale monumentelor. Releveele acestora vor fi realizate de o grupă de trei studenţi coordonaţi de un cadru didactic de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara. Rezultatele evaluării din teren se vor concretiza prin tipărirea fişelor analitice ale bisericilor din lemn din judeţul Hunedoara într-un singur volum, "Repertoar". De asemenea, autorităţile comunale vor fi informate cu privire la bisericile din lemn monumente istorice din aria lor administrativ-teritorială, pentru înţelegerea valorii lor istorice şi artistice, a stării de conservare şi a nevoilor de intervenţie pentru salvarea şi promovarea lor ca obiective culturale. Pentru promovarea proiectului, se vor realiza un film documentar de scurt-metraj, o expoziţie de fotografie şi o masă rotundă. Proiectul cultural se desfăşoară în perioada 15 august 2011 - 15 noiembrie 2011 şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.