În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Proiect de susţinere a educaţiei, lansat la Baia Mare
La Biserica „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul“ din Baia Mare a avut loc lansarea proiectului Asistenţă educaţională şi educaţie remedială cu programe „Şcoală după şcoală“ şi de educaţie de tip „A doua şansă“ pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar la elevi şi diversificarea serviciilor pentru părinţi/tutori în zone foste industrializare şi în mediul rural.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul“ din Baia Mare cu ocazia hramului. Tot în cadrul acestei sărbători, în prezenţa PS Iustin Sigheteanul şi în prezenţa primarului Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost lansat proiectul Asistenţă educaţională şi educaţie remedială cu programe „Şcoală după şcoală“ şi de educaţie de tip „A doua şansă“ pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar la elevi şi diversificarea serviciilor pentru părinţi/tutori în zone foste industrializare şi în mediul rural.
Proiectul reuneşte municipiul Baia Mare, comuna Cotnari şi comuna Movileni, din judeţul Iaşi; Liceul de Arte „Heraclea Darclee“ - Brăila, Asociaţia „Sfântul Iosif Mărturisitorul“, judeţul Maramureş, şi Fundaţia Solidaritate şi Speranţă, judeţul Iaşi.
Grupul ţintă al proiectului este format din 525 persoane, din care 250 elevi, 200 părinţi şi 75 de copii pentru programul „A doua şansă“. Valoarea proiectului este de 6.534.875 lei.
Proiectul are în vedere sprijinirea prevenirii abandonului şcolar sau eliminarea/atenuarea efectelor părăsirii timpurii a şcolii, consiliere şi programe de educaţie parentală, care să crească gradul de conştientizare al părinţilor cu privire la rolul important pe care îl joacă în educaţia copiilor lor.
În cadrul proiectului vor fi dezvoltate servicii de asistenţă educaţională a şcolii din trei regiuni (nord-vest, nord-est, sud-est). Astfel, fiecare elev participant va beneficia de următoarele facilităţi: asistenţă educaţională; o subvenţie de 250 lei/lună timp de şase luni; un set educaţional (ghiozdan, rechizite, accesorii educaţionale) în valoare de 800 lei/elev; o masă (catering) în cadrul fiecărei întâlniri de lucru; transport, în cazul în care se impune, prin închirierea unor microbuze şcolare. De asemenea, vor fi diversificate serviciile de consiliere, inclusiv prin programe de educaţie parentală în trei regiuni (nord-vest, nord-est, sud-est), vor fi furnizate activităţi de tipul „Şcoala după şcoală“, în special cursuri de alfabetizare şi de formare a abilităţilor numerice, timp de şase luni pentru 75 persoane din grupul ţintă. Pe durata celor şase luni, participanţii vor beneficia de seturi educaţionale (ghiozdan, rechizite, accesorii educaţionale).
Vor fi furnizate activităţi de asistenţă pentru reluarea şi recuperarea educaţiei pentru a accesa programe de tip „A doua şansă“ prin pachete care, timp de şase luni, urmăresc dezvoltarea abilităţilor personale şi dobândirea unor competenţe de bază. În cadrul proiectului vor avea loc şi activităţi de dezvoltare a unor abilităţi de tipul „Şcoala de vară/duminică“ şi de educaţie remedială (detectarea lacunelor în pregătire, orientare psihologică) timp de patru luni pentru 120 persoane din grupul ţintă care au domiciliul sau reşedinţa în comunităţi din zone izolate, lipsite de mijloace de comunicaţii sau cu infrastructură slab dezvoltată, după cum se arată în proiectul lansat la Biserica „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul“. (Oana Rusu)