„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Proiect ecologic pentru tineri desfăşurat la nivelul Patriarhiei Române
În perioada 4-8 iulie 2022, Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman, judeţul Prahova, a găzduit prima etapă a proiectului-pilot „Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova”, desfăşurat de Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei şi Fundaţia „Caritas Ambrosiana” din Milano, Italia. Participanţii au dezbătut subiecte legate de educaţia ecologică şi despre responsabilitatea omului faţă de întreaga creaţie a lui Dumnezeu.
„Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova” este cel mai nou proiect lansat de Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române, al cărui scop principal îl reprezintă „inițierea unei educații de mediu și identificarea soluțiilor pentru creșterea responsabilității ecologice la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, în România și Republica Moldova”, după cum se precizează într-un comunicat de presă al organizatorului.
Acest proiect porneşte de la conştientizarea crizei de mediu pe care o traversează planeta noastră, dar şi a rolului pe care îl poate exercita această idee pentru determinarea unor schimbări la nivelul atitudinilor şi al comportamentelor umane faţă de mediul înconjurător. Din acest motiv, Biserica Ortodoxă Română, prin instituţiile pe care le coordonează, contribuie la eforturile societăţii civile din România şi Republica Moldova în ceea ce priveşte găsirea şi implementarea unor soluţii pentru contracararea crizei de mediu.
Scopul primei întruniri din cadrul acestui proiect, desfăşurată în această săptămână, a fost punerea la dispoziţia celor 34 de tineri participanţi a instrumentelor necesare pentru iniţierea de proiecte şi acţiuni ecologice în comunităţile lor. În acest sens, părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniţă, preşedintele Federaţiei Filantropia, le-a amintit tinerilor responsabilitatea pe care fiecare om o poartă faţă de creaţia lui Dumnezeu: „Trebuie să ne gândim în primul rând că noi, ca persoane, suntem creația lui Dumnezeu, iar natura este și ea creația lui Dumnezeu și trebuie să avem mare grijă de ea. Acest pământ este casa noastră și trebuie să fie nu doar a noastră personal, dar și a celor care vin după noi”, după cum informează basilica.ro.
Una dintre coordonatele principale ale discuţiilor purtate a fost sublinierea importanţei unui echilibru, după modelul multor sfinţi care au avut o relaţie strânsă cu natura şi mediul în care s-au nevoit. Astfel, în cadrul taberei au fost prezentate aspecte privind importanţa stabilirii unei legături cu natura, pentru a înţelege valorile naturale, precum şi ameninţările la adresa acesteia. „Avem trei mari direcții pe care le urmărim. Prima este conectarea cu natura: tinerii să înțeleagă valorile naturale pe care le au în preajma locuinței, în zona parohiei, în comunitatea din care provin. După ce conștientizează cât de valoroasă este natura de aproape, să învețe să observe care sunt amenințările la adresa naturii. Pot să fie amenințări directe la adresa naturii, ceva direct, observabil, cum ar fi deșeurile, dar pot să fie și amenințări indirecte, care țin de obiceiurile noastre de consum și de stilul nostru de viață. Și sperăm să ajungem la un stil de viață un pic mai responsabil, un pic mai echilibrat și mai moderat, care de fapt este, până la urmă, și în spiritul bunului-simț și al tradiției noastre”, a declarat Cătălina Murariu, expert în educație ecologică pentru Agenţia de ştiri BASILICA.
În faza de pilot, proiectul Federaţiei Filantropia urmăreşte o serie de obiective concrete, precum elaborarea și desfășurarea campaniei de promovare a mesajului ecologic în abordarea teologică; organizarea de evenimente, inițiative, acțiuni comune precum celebrarea Orei Pământului, Zilei Pământului (22 aprilie), a Zilei de Rugăciune pentru Protecția Creației (1 septembrie) etc.; elaborarea și promovarea unui ghid pastoral referitor la adoptarea unei atitudini și a unui comportament responsabil față de natură ca fiind Creația lui Dumnezeu și casa noastră comună; elaborarea și implementarea unui curs de 7 zile (+ manual) care va conține teme ce țin de ecologie și de un comportament responsabil față de natură și mediu; desfășurarea a două tabere pentru 32 de tineri, membri ai echipelor de implementare; implementarea lunară a unei inițiative locale în al doilea an de proiect de către fiecare echipă de implementare.