Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Proiect educaţional la Tibiscum – Jupa
Societatea Femeilor Ortodoxe Române din Caransebeş organizează în perioada 15 iunie - 15 octombrie 2012, tabăra pentru copii "Arheologia - o poartă către trecut". Proiectul cultural se adresează elevilor din clasele IX-XI de la liceele din municipiul Caransebeş şi are ca scop descoperirea istoriei locale prin observarea şi participarea activă la activităţile desfăşurate pe un şantier arheologic.
Acesta se desfăşoară în situl arheologic de la Tibiscum - Jupa, judeţul Caraş-Severin, şi îşi propune însuşirea unor elemente generale de istorie locală: evoluţia istorică a Tibiscumului, importanţa strategică în timpul stăpânirii romane, caracteristicile unui castru roman, familiarizarea cu concepte specifice arheologiei: stratigrafie, secţiune, carou, artefact, nivel de locuire, urmărirea traseului ştiinţific pe care îl parcurge un artefact, de la descoperirea lui în secţiune până la interpretarea lui de către specialişti, dar şi participarea activă la activităţile de pe şantierul arheologic, dezvoltarea deprinderilor de implicare activă şi de a lucra în echipă, exprimarea sentimentelor de apreciere şi respect pentru istoria locală şi pentru munca desfăşurată de arheologi. Proiectul este finanţat de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, iar partenerii implicaţi în acesta sunt Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Seminarul Teologic Liceal "Ioan Popasu" din Caransebeş, Episcopia Caransebeşului şi Parohia "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Caransebeş. Informaţii privind participarea la acest proiect pot fi obţinute la persoanele de contact pr. Gabriel Gozman-Pop, 0752.002.071, şi diac. Nicolae Codrea, 0747.446.618.