Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Proiect european pentru îmbunătăţirea vieţii bătrânilor de la „Sfântul Mina“
La sediul Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" (FSS), începând de joi, 15 aprilie, se derulează un proiect european destinat vârstnicilor care beneficiază de serviciile Centrului de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu "Sf. M. Mc. Mina". La prima etapă a proiectului au participat atât bătrânii, cât şi angajaţii Centrului "Sf. M. Mc. Mina".
Proiectul se bazează pe metoda narativă şi este coordonat de conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi. Această metodă constă în aprofundarea comunicării dintre beneficiari, familie şi echipa de îngrijire. Folosind povestirea vieţii vârstnicului, metoda scoate în evidenţă aspectele pozitive ale experienţelor de viaţă ale persoanei respective, pentru a-i oferi încredere în propria capacitate de a lupta cu suferinţa şi de a se bucura de propriile realizări. De aceste rezultate pozitive vor beneficia în acelaşi timp şi membrii familiei, dar şi personalul echipei care îngrijeşte aceste persoane. Suferind de boli cronice invalidante care le limitează posibilitatea de a-şi duce viaţa ca altădată, momentele de fericire din trecut sunt singurele care le luminează viaţa bătrânilor. "Am început colaborarea pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de FSS. Colaborarea se bazează pe un proiect european prin care am încercat în Olanda, Italia şi în România, în principal, să identificăm aspectele calităţii vieţii vârstnicilor care sunt deserviţi în special prin programele de asistenţă la domiciliu. Aceste aspecte ale calităţii vieţii trebuie să fie împletite cu percepţia şi aşteptările membrilor familiei care îi sprijină şi personalul profesionalizat sau voluntar care activează în aceste servicii", a declarat conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi. Protocol pentru practica masteranzilor În această perspectivă, colaborarea cu FSS a apărut pe temeiul unor contacte şi colaborări anterioare şi a faptului că FSS desfăşoară activităţi la domiciliu cu un personal calificat. Acest proiect de cercetare va permite continuarea activităţii în perspectivă şi pe alte linii de proiecte, inclusiv pentru dezvoltarea abilităţilor personalului şi pentru îmbunătăţirea vieţii celor asistaţi. "Dezideratul nostru comun este de a putea să realizăm împreună un protocol prin care practica de specialitate, stagiile de practică ale studenţilor, în special masteranzi, care au competenţe profesionale mai înalte, să poată desfăşura şi în această locaţie activităţile profesionale pe care le practică cei de la FSS. Ne dorim ca împreună cu aceştia studenţii noştri să-şi dezvolte capacitatea de a pune în aplicare nişte competenţe profesionale şi să facem chiar şi studii despre serviciile pe care le desfăşurăm pentru a îmbunătăţi activitatea", a mai adăugat conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici.