La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Proiect pentru păstrarea tradiţiilor, la o grădiniţă din IaşI
Preşcolarii de la Grădiniţa cu program prelungit Numărul 26 din Iaşi şi elevii de la Şcoala Europeană "Ion Ghica" din Iaşi au participat ieri la o activitate în cadrul căreia s-au încondeiat ouă şi s-au pictat icoane pe sticlă şi pe piatră. Acţiunea face parte din proiectul de parteneriat naţional "Bucuria Învierii lui Hristos - tradiţii populare româneşti" dintre Grădiniţa Numărul 26 din Iaşi, Şcoala Europeană "Ion Ghica" din Iaşi, Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Botoşani, Şcoala Populară de Artă, parohia "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Iaşi, care aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, şi Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi. În debutul activităţii a fost rostită o rugăciune, după care, pr. Dumitru Mihăilă de la parohia "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Iaşi a vorbit preşcolarilor şi elevilor despre sărbătoarea Învierii Domnului. "De la Seminarul Teologic Ortodox din Botoşani a venit prof. Cristina Sofragiu, alături de câteva eleve de la clasa a XI-a, care i-a ajutat pe copii la pictatul icoanelor pe sticlă şi pe piatră. Doamna învăţătoare Maricica Covăsneanu de la Şcoala "Ion Ghica" a venit cu un grup de copii pentru a deprinde tainele picturii, iar Alina Anghelinei de la Şcoala Populară de Artă din Iaşi i-a învăţat pe copii să încondeieze ouă. Creaţiile vor fi expuse la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi, unde va avea loc şi un vernisaj. Noi intenţionăm ca să vindem aceste lucrări, iar cu banii obţinuţi să facem un act de caritate la Căminul de Bătrâni "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Iaşi", a declarat coordonatoarea proiectului, educ. Maria Sofragiu de la Grădiniţa Numărul 26 din Iaşi. Scopul activităţii a fost acela de a-i familiariza pe copii cu pictura pe diverse materiale, astfel încât tradiţiile pascale şi obiceiurile româneşti să fie păstrate. Copiii şi-au însuşit cunoştinţe despre Patimile, Răstignirea şi Învierea Mântuitorului Hristos, dar şi despre Maica Domnului.
"Eu am pictat o icoană cu Domnul Iisus. Mie îmi place foarte mult să pictez şi am învăţat de la mama mea şi de la doamna educatoare. Pe această piatră am pictat cerul, biserica, chipul Domnului Iisus", a mărturisit Lucian Ştefanache de la Grădiniţa Numărul 26 din Iaşi, 5 ani. "Eu am pictat chipul Maicii Domnului care se uită la Mântuitorul Iisus Hristos cum este răstignit pe Cruce. Pentru mine, faptul că pictez înseamnă foarte mult. Cine priveşte sau se roagă în faţa acestei icoane va înţelege că Mântuitorul S-a jertfit pe Cruce pentru păcatele noastre, astfel încât să avem viaţă veşnică", a declarat Andreea Vasile, elevă în clasa a IV-a A la Şcoala "Ion Ghica" din Iaşi. (C. Ciofu)