În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Proiect socio-cultural şi educativ la Rădăuţi
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“, în colaborare cu mai multe instituţii publice şi private din oraşele Rădăuţi şi Siret, a început derularea unui proiect socio-cultural şi educativ. Acesta este intitulat „Învaţă să cânţi“ şi a fost iniţiat de preotul Ilie Sfîrnaciuc, slujitor la catedrala din Rădăuţi.
Casa de Cultură a Muncipiului Rădăuţi, reprezentată de Ovidiu Foca, a încheiat recent un parteneriat cu Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ (Catedrala Rădăuţi), reprezentată în cadrul proiectului de pr. Ilie Sfîrnaciuc, cu Galeriile de Artă Rădăuţi şi cu Muzeul Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ“, reprezentate de Anişoara Sfîrnaciuc. Astfel, s-a născut proiectul socio-cultural şi educativ „Învaţă să cânţi“, care îşi propune ca prin activităţile sale nonformale şi extraşcolare să vină în sprijinul părinţilor care doresc să ofere copiilor o educaţie cât mai bună. De asemenea, proiectul, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, doreşte ca rezultatele imediate să favorizeze lărgirea orizontului cultural al acestora, acumularea de cunoştinţe privind teoria muzicală şi detalii despre instrumentul studiat, cultură muzicală şi activităţi de socializare între tineri. În fiecare vineri, de la ora 17:00, în incinta Galeriilor de Artă din Rădăuţi, se desfăşoară cursurile de pian şi instrumente de suflat - blockflote, coordonate de prof. Alexandru Domnari şi de eleva Nica Ilaria de la Colegiul Naţional „Eudoxie Hurmuzachi“, în calitate de voluntar. În fiecare sâmbătă de la ora 12:00, în subsolul Catedralei Ortodoxe din Rădăuţi, sunt susţinute cursuri de chitară şi teorie muzicală de către Asociaţia pentru cultură şi solidaritate „Peter Tomaschek“ din Siret şi de către Cosmin Popescu, elev al Colegiului Naţional „Eudoxie Hurmuzachi“. „Cursurile amintite sunt gratuite pentru fiecare copil dornic să îşi îmbogăţească cultura muzicală şi nu numai, prin descoperirea plăcerii de a cânta la cel puţin un instrument muzical. Acestui demers de a implementa proiectul la nivel de municipiu au răspuns pozitiv atât Primăria Rădăuţi, dar şi SC Hydro Power Energy Tibau SRL din Rădăuţi, care va sponsoriza acest proiect“, a spus pr. Ilie Sfîrnaciuc.