De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Proiecte pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile
În perioada 23-26 ianuarie, în Arhiepiscopia Timişoarei şi Episcopia Caransebeşului s-a desfăşurat o nouă etapă din graficul activităţilor prevăzute în cadrul proiectului "Implicarea clerului şi a membrilor comunităţilor parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului şi Arhiepiscopiei Alba Iuliei".
Echipa Centrului de Incluziune Socială (CIS) a Arhiepiscopiei Timişoarei s-a deplasat în cursul acestei săptămâni în cele şase protopopiate ale eparhiei pentru a se întâlni cu preoţii şi mirenii calificaţi drept manageri de proiect, care au pus bazele activităţilor viitoare. În cadrul întâlnirilor s-a discutat despre identificarea în comunităţile parohiale a persoanelor aparţinând unor grupuri vulnerabile, precum şi despre ideile de proiect ale managerilor, prin care să fie găsite soluţii la problemele acestor persoane. În Episcopia Caransebeşului le-au fost prezentate preoţilor din protopopiatele Reşiţa şi Caransebeş, implicaţi în proiect, Centrul de incluziune socială al eparhiei, componenţa echipei de specialişti care activează în cadrul acestuia, dar şi programul activităţilor propuse pentru anul în curs. "Prin colaborarea dintre preoţii parohi şi ostenitorii centrului amintit ne propunem să facilităm accesul la servicii sociale specializate al cât mai multe persoane, cărora din cauza situaţiei sociale sau a ariei geografice în care locuiesc le este dificil să apeleze la serviciile unor specialişti. Misiunea noastră este de a identifica aceste persoane în toate comunităţile Episcopiei Caransebeşului şi de a veni în întâmpinarea nevoilor sociale ale acestora, prin prezenţa noastră în aceste comunităţi şi prin îndrumarea către furnizorii de servicii sociale de specialitate. Toate aceste lucruri vor fi posibile prin încheierea de parteneriate între Centrul de incluziune socială, parohii, administraţiile locale şi furnizorii de servicii sociale din judeţul Caraş-Severin", ne-a declarat pr. Călin Ianchiş, consilier social-misionar şi manager judeţean al proiectului. În cadrul discuţiilor cu preoţii s-a apreciat în mod pozitiv ajutorul pe care îl poate oferi Centrul de incluziune socială, prin specialiştii angajaţi, în ceea ce priveşte consilierea în scrierea şi accesarea proiectelor de finanţare. S-a concluzionat că este necesară implicarea activă a Bisericii în societate prin înfiinţarea de servicii sociale specializate, obiectiv ce poate fi atins doar prin accesarea de proiecte de finanţare. Acţiuni similare se vor desfăşura în săptămâna viitoare şi pe raza protopopiatelor Băile Herculane şi Oraviţa. Proiectul "Implicarea clerului şi a membrilor comunităţilor parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului şi Arhiepiscopiei Alba Iuliei" este cofinanţat din Fondul Social European prin "Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013", Axa prioritară: 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de intervenţie: 6.2 "Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii". Proiectul este implementat de Arhiepiscopia Aradului, având ca parteneri Arhiepiscopia Alba Iuliei, Arhiepiscopia Timişoarei, Episcopia Caransebeşului şi Episcopia Devei şi Hunedoarei.