La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Proiecţia piesei de teatru religios „Hristos a înviat!” la Biserica „Sfântul Pantelimon” - Foişorul de Foc
Biserica "Sfântul Pantelimon" - Foişorul de Foc din Bucureşti a găzduit ieri vizionarea (pe un ecran special amenajat) şi discuţii (cu ajutorul unei fişe auxiliare) a proiecţiei piesei de teatru religios din arhiva parohiei, cu titlul "Hristos a înviat!" (producţie 2010, 15 minute). Aceasta este o actiune a Şcolii de duminică "Generaţia "Hristos împărtăşit copiilor".
Promovarea pieselor de teatru produse în cadrul Ateneului "Sfântul Pantelimon" (ASP) face parte din campania "Conectează-te la viaţa parohială!", care îşi propune să înregistreze un număr cât mai mare de spectatori din rândul copiilor. Subiectul piesei de teatru "Hristos a înviat!" este inspirat de Sfânta Scriptură a Noului Testament, care ne spune că Mântuitorul nostru Hristos, înainte de a pătimi, a prezis de mai multe ori că va fi răstignit, dar a treia zi va învia. De teama aceasta, iudeii au pus de pază la mormântul Lui soldaţi. Totuşi minunea S-a întâmplat. A treia zi după îngropare, îngerul a răsturnat piatra, mormântul a fost aflat gol şi vestea învierii s-a răspândit ca fulgerul, deşi iudeii au plătit pe soldaţi să mintă, adică să spună că Iisus Hristos Domnul nostru nu a înviat, ci a fost furat de Apostoli.
După vizionarea filmului, în cadrul Şcolii de duminică "Generaţia "Hristos Împărtăşit copiilor" a avut loc atelierul de artă teatrală "Ateneul Sfântului Pantelimon", în cadrul căruia copiii au fost invitaţi să dea viaţă, cu ajutorul luminii şi umbrelor, Evangheliei duminicale despre Învierea fiului văduvei din Nain. (Gh.P.)