În cea de‑a doua duminică a postului închinat praznicului Nașterii Domnului, Postul Bucuriei, 24 noiembrie, zi în care în bisericile ortodoxe este lecturat pasajul evanghelic despre dregătorul bogat și
Proiectul „Alege şcoala!“
43 de preoţi şi profesori de religie din protopopiatele Timişoara I şi II, organizaţi pe două grupe de lucru, au participat ieri, 4 octombrie, de la ora 10:00, în sala protopopiatului, la sesiunea de informare privind implementarea proiectului "Alege şcoala!" în Arhiepiscopia Timişoarei.
Întâlnirea a avut ca scop informarea participanţilor în problematica proiectului, a calendarului proiectului, precum şi prezentarea formularelor în vederea înregistrării grupurilor-ţintă. Acest proiect se va desfăşura pe parcursul a trei ani şi are drept scop prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delincvenţei juvenile prin dezvoltarea la nivel parohial a unor soluţii alternative de tip "şcoala de duminică". Peste 1.134 de copii din Arhiepiscopia Timişoarei, atât din mediul rural, cât şi urban, inclusiv de etnie romă, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, vor beneficia de sprijin pentru a nu abandona şcoala. Copiii vor fi asistaţi în însuşirea educaţiei morale de bază, în dezvoltarea motivaţiei necesare rămânerii în şcoală prin intermediul participării la "şcoala de duminică", la concursuri şi la tabere de creaţie cu caracter educativ şi catehetic, ei urmând a fi selectaţi după criterii bine stabilite. Sesiunea de informare a fost susţinută de părintele Sorin Lungoci, formator în cadrul proiectului, şi de Gabriel Iordache, coordonator din partea Organizaţiei World Vision România. "Avem bucuria de a ne alătura Patriarhiei Române în acest proiect legat de prevenirea abandonului şcolar. Fundaţia a finanţat cel de-al doilea proiect "Alege şcoala II", care a venit în continuarea proiectului "Alege Şcoala I", coordonat de Patriarhia Română şi început în septembrie 2009", a specificat Gabriel Iordache, reprezentantul Organizaţiei World Vision România. "Alege şcoala!" nu este un proiect separat de activitatea de catehizare, ci este gândit ca un mod de a ajuta preoţii şi copiii din parohii să înţeleagă mai bine metoda de catehizare a proiectului "Hristos împărtăşit copiilor" şi să susţină începerea efectivă a activităţilor cu grupa de copii în parohie. Proiectul se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi este implementat de Fundaţia World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului. Fundaţia World Vision România este aplicant, iar Patriarhia Română este partener şi beneficiar. Proiectul se încadrează în linia de finanţare a proiectelor strategice nr. 61, "A doua şansă în educaţie", axa prioritară 2 "Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", domeniul major de intervenţie 2.2. "Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii". Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.