De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Proiectul copiilor „cu suflet curat“
În Parohia Moldova-Nouă din Episcopia Caransebeşului a debutat duminică, 28 noiembrie, un nou proiect pentru copii intitulat "Cu suflet curat".
A devenit deja o frumoasă tradiţie ca, în perioada de dinaintea marilor sărbători religioase, să se organizeze o serie de întâlniri cu copii din cuprinsul Parohiei "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Moldova-Nouă. Aceste întâlniri reunesc în special copiii implicaţi în proiectul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor", care învaţă la Şcoala Generală Nr. 3 din localitate. Alături de aceste tinere vlăstare ale Bisericii, părintele paroh Remus Căta, cu sprijinul profesoarei de religie Matei Cristina, încheie anual parteneriate educaţionale cu şcoala. Astfel, în Postul Crăciunului are loc o serie de întâlniri cu tinerii, chiar la sălile de curs, în cadrul orei de religie. Biserica vine în întâmpinarea tinerilor La sfârşitul Sfintei Liturghii, săvârşită duminică, 28 noiembrie, în biserica parohială, fiecare copil din cele două clase implicate - a VIII-a şi a VII-a - s-a spovedit, a participat la Sfânta Liturghie şi a primit Sfântul Trup şi Sânge al lui Hristos. "Educaţia creştină a Bisericii urmăreşte realizarea comuniunii omului cu Dumnezeu, ceea ce presupune din partea tânărului o permanentă curăţire de patimi şi o creştere în virtuţi. Dar nu întotdeauna copiii vin la biserică sau sunt îndrumaţi. De aceea, s-a considerat de multe ori că preoţii, ca reprezentanţi ai Bisericii lui Hristos, trebuie să meargă în întâmpinarea lor, pentru a păstra legătura sfântă cu biserica, pentru ca mai apoi, în urma Spovedaniei, copiii să vină la biserică să se împărtăşească. Preotul are de împlinit rolul unui ghid spiritual, care nu poate fi înlocuit de părinţi sau profesori. Atitudinea sa va fi de înţelegere şi bunăvoinţă părintească. În calitate de duhovnic, preotul devine părtaşul neliniştilor, îndoielilor şi problemelor care se abat în viaţa tinerilor, acesta asumându-şi misiunea de călăuză spirituală, de luminător şi sfătuitor al sufletelor plăpânde de copii. Munca şi implicarea tuturor de-a lungul anilor s-au concretizat într-o activitate rodnică şi folositoare pentru îmbunătăţirea legăturii dintre copii - părinţi - şcoală - comunitate - Biserică", ne-a spus părintele paroh Remus Căta. Următoarele întâlniri vor avea loc în această săptămână, astfel încât toţi copilaşii să fie spovediţi şi împărtăşiţi până la slăvitul praznic al Naşterii Domnului.