În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Proiectul filantropic „Dăruind vei dobândi“ în Parohia Brăteşti
În cadrul miniproiectului cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, Parohia Brăteşti din Eparhia Oradiei, a organizat evenimentul filantropic „Dăruind vei dobândi“. Pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Iacov, „precum trupul fără suflet este mort, astfel şi credinţa fără de fapte moartă este“ (Iacov 2, 26), tinerii din Parohia Brăteşti au încercat să ajute o tânără cu o boală gravă.
Activitatea a fost promovată prin tipărirea unor invitaţii pliant şi distribuirea acestora de către tinerii şi credincioşii implicaţi în acest proiect. De asemenea, evenimentul a fost mediatizat şi în mediul online, prin pagina de socializare a Parohiei Ortodoxe Brăteşti.
Meditând la cuvintele Sfântului Apostol Iacov, „precum trupul fără suflet este mort, astfel şi credinţa fără de fapte moartă este“ (Iacov 2, 26), tinerii din Parohia Brăteşti, implicaţi direct şi activ în acest demers, alături de parohul Călin Ovidiu Popa şi de Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“, filiala Bihor, au încercat, în această perioadă de urcuş duhovnicesc spre praznicul Învierii Domnului, să aducă împreună o rază de speranţă şi de lumină în viaţa tinerei suferinde Cristina Andreea.
Cristina Andreea este o tânără de 22 de ani, studentă în Oradea. În anul 2009, în urma unui control tomograf, a fost diagnosticată cu leiomiom mediastinal posterior. Această formaţiune tumorală, de când a fost diagnosticată şi până în prezent are o creştere de aproximativ 1 cm/an. Prin această creştere, ea înfăşoară esofagul, presează plămânul şi deplasează cordul. De la aflarea diagnosticului şi până în prezent a fost de mai multe ori internată în spitale din Oradea, Cluj-Napoca şi Bucureşti. S-a încercat să se intervină chirurgical, însă s-a renunţat din cauza complexităţii şi poziţiei acestei formaţiuni. Medicii specialişti din ţară au recomandat în scris realizarea intervenţiei chirurgicale la una dintre clinicile specializate din Austria sau Germania, fiind nevoie de rezecţie şi reconstrucţie de esofag.
Doar pentru a fi trimise analizele şi diagnosticul pus până în acest moment, la una dintre clinicile din străinatate, şi pentru a se obţine un punct de vedere oficial de acolo este nevoie de suma de 200 de euro. Din discuţiile purtate cu medicii specialişti din ţară, costurile intervenţiei s-ar ridica la suma de 50.000 euro. În anul 2012 fetei i-a apărut şi o problemă gravă de vedere. În urma unui control oftalmologic s-a pus diagnosticul de cataractă congenitală la ambii ochi. A fost operată la ochiul stâng, cu care ajunsese să nu mai vadă deloc, punându-i-se cristalin. Aceeaşi intervenţie este necesară acum la ochiul drept, costul acesteia ridicându-se la suma de 1.700 ron.
Slujbă şi recital de pricesne
Programul zilei de 20 martie a început în biserica monument istoric cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Brăteşti, prin săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfinţite, de către un sobor de preoţi, în frunte cu Vasile Popa, protopopul Tincăi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de preoţi din cadrul Protopopiatului Tinca, unde părintele Călin Ovidiu Popa îndeplineşte funcţia de secretar. În cadrul Sfintei Liturghii, o parte din tinerii implicaţi în acest proiect s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, protopopul Vasile Popa a rostit un cuvânt ocazional în care a subliniat importanţa milosteniei în viaţa fiecărui creştin, iar parohul a mulţumit preoţilor împreună-slujitori şi tuturor celor prezenţi pentru modul în care au răspuns invitaţiei la acest eveniment.
Apoi, toţi participanţii s-au deplasat la şcoala din localitate, aflată în vecinătatea lăcaşului de cult, unde programul a continuat cu un recital de pricesne oferit de interpreta de muzică populară din Bihor, Florina Morar, alături de un grup de tineri care învaţă la şcoala din comună.
Biserica, alături de credincioşi
În continuare, părintele paroh a rostit un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenţi şi a prezentat situaţia tinerei Cristina Andreea.
Părintele prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Episcopia Oradiei, şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, şi a felicitat pe toţi cei implicaţi în acest proiect.
De asemenea, părintele prof. Florin Negruţiu, inspector şcolar de religie, invitat la acest eveniment, a subliniat următoarele: „Ceea ce a făcut astăzi părintele paroh, împreună cu tinerii parohiei şi cu toţi cei prezenţi, este o dovadă a faptului că Biserica este alături de credincioşii ei, aşa cum credincioşii sunt alături de Biserică, în cele mai importante evenimente din viaţa ei“.
La eveniment au participat şi reprezentanţii autorităţilor locale, în frunte cu primarul comunei Răbăgani, Alecsandru Dărăban, care este şi membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, care s-au implicat activ în susţinerea proiectului, punând la dispoziţie spaţiul şi logistica necesară.
Mama Cristinei Andreea, prezentă la eveniment, a ţinut să mulţumească organizatorilor şi tuturor celor prezenţi, pentru implicarea şi dragostea de care au dat dovadă în acest demers filantropic. În continuare, toţi cei prezenţi au avut ocazia să doneze o carte şi au avut posibilitatea achiziţionării unei cărţi din stocul donat, la un preţ ales de către ei. La finalul zilei, prin acest program s-a reuşit să se adune suma de 20.735 ron, un ajutor care oferă multă speranţă tinerei Cristina Andreea pentru o viaţă mai bună.