În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Proiectul „Imaginea Bucovinei“ a ajuns la Suceava
Expoziţia de fotografie "Imaginea Bucovinei", iniţiată de Protopopiatul Rădăuţi în luna martie a acestui an, se află, de la mijlocul săptămânii, la Galeria "Bucovina" din Suceava. Proiectul, derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cuprinde fotografii realizate de copii de la mai multe şcoli din zona Rădăuţiului.
Proiectul "Imaginea Bucovinei" se derulează la iniţiativa Protopopiatului Rădăuţi - prin Corala ortodoxă "Sf. Ierarh Leontie", în parteneriat cu Mănăstirea Putna, Clubul Copiilor şi Elevilor din Rădăuţi, Galeria de Artă locală, Adyga Studio Rădăuţi, IBF Pavimente SRL Marginea şi zece şcoli atât din Rădăuţi, cât şi din localităţile învecinate. Timp de o lună, expoziţia a fost vernisată la Galeria de artă din Rădăuţi, iar apoi la Muzeul "Ciprian Porumbescu" din comuna natală a compozitorului bucovinean. Itinerariul expoziţiei va continua la Cernăuţi şi în Torino, Italia. "De pe 15 iunie până pe 15 iulie expoziţia poate fi vizionată la Galeriile Bucovina din Suceava. În toamna acestui an avem o invitaţie în Torino, dar între timp vom expune la Cernăuţi, Humor, alături de cei de la Centrul de Cultură Bucovina. Până când va reîncepe anul şcolar vom pregăti din nou parteneriate cu şcolile. Prin această idee de a provoca pe elevi să facă fotografii ne promovăm zona şi sperăm să organizăm şi câteva cluburi foto în fiecare şcoală", a spus pr. Ilie Sfîrnaciuc, slujitor la Catedrala ortodoxă "Pogorârea Sfântului Duh" din Rădăuţi. Spre profesionism Proiectul "Imaginea Bucovinei" a început pe 7 martie 2010 la Mănăstirea Suceviţa din judeţul Suceava, fiind adresat elevilor pasionaţi de arta fotografică. S-a dorit încurajarea şi stimularea lor pentru o nouă activitate. Pe 15 mai, când a avut loc prima expoziţie, erau adunate peste 1.000 de fotografii. Dintre acestea specialiştii în arta fotografică au selectat 70 de fotografii care au fost şi premiate. Apoi, Centrul de Cultură Bucovina s-a alăturat acestui proiect, făcând din această expoziţie una itinerantă în cadrul căreia au fost expuse lucrările elevilor. Activitatea a fost îmbinată cu participarea la Sfânta Liturghie. "În urmă cu doi ani am derulat un alt proiect intitulat "Sfânta Liturghie, locul împărtăşirii cu Hristos" în care aveam câteva grupuri de elevi care cântau la slujbă. Le-am recomandat ca atunci când mergem la mănăstiri să luăm şi aparatul de fotografiat. Copiii au fost încântaţi de această idee mai ales că de fiecare dată am fost însoţiţi de un profesor specialist în arta fotografică de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Rădăuţi", a afirmat pr. Ilie Sfîrnaciuc. IPS Pimen a susţinut activităţile culturale şi misionare desfăşurate în Rădăuţi şi a primit cu bucurie iniţierea acestui proiect, mai ales că nu este prima acţiune a Grupului coral "Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuţi". "Înalt Preasfinţia Sa ne susţine mai ales că acest proiect a căpătat o latură profesionistă. Dacă vom duce expoziţia peste hotare, la Cernăuţi şi în Italia, vom avea nevoie şi de sprijinul logistic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor", a mai spus pr. Ilie Sfîrnaciuc.