De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Proiectul „Şcoala Familiei“ a ajuns la final
Sala „Iosif Episcopul“ a Aşezământului pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic“ din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit joi, 31 ianuarie, conferinţa de închidere a proiectului „Şcoala Familiei“. Tot în cadrul întrunirii a avut loc lansarea volumului „Ghid practic ortodox al tânărului contemporan“, prezentat de pr. prof. dr. Ciprian-Ioan Staicu, consilier cultural al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, de către Asociaţia Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe (LFCO), sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului, evenimentul a fost moderat de Daniela Rădulescu, membră a LFCO. La manifestare a fost prezent şi PS Emilian Lovişteanul, care a rostit un cuvânt de învăţătură despre familia creştină. Au mai rostit alocuţiuni: Maria Popescu, preşedinta LFCO, prof. Daniela Ionescu, inspector de religie la ISJ Vâlcea, şi pr. Emanoil Bărbuţ, îndrumător spiritual al asociaţiei.
Promovarea unei mai bune incluziuni sociale pe piaţa muncii
Managerul de proiect, prof. Titela Violeta Negrea, a subliniat scopul, obiectivele, activităţile, indicatorii şi rezultatele obţinute din derularea activităţii. Totodată, prof. Negrea a vorbit şi despre perspectivele de continuitate a proiectului şi a mijloacelor de obţinere a finanţării: „Obiectivul general al proiectului este promovarea activă a incluziunii sociale pe piaţa muncii prin activarea economiei sociale, a femeilor şi grupurilor etnice prin dezvoltarea de parteneriate şi diseminarea de practici pozitive în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia. Proiectul are ca scop promovarea unor strategii de preîntâmpinare a situaţiilor defavorizate din comunitate prin organizarea de evenimente de informare şi conştientizare. Grupul-ţintă al proiectului au fost 20 de elevi ai liceelor vâlcene, selectaţi în urma unei campanii de promovare, 10 cupluri de tineri care se vor căsători şi 5 familii aflate în dificultate“.
La finalul primei părţi a întâlnirii, membrii echipei de voluntari implicaţi în derularea proiectului, în perioada 1 august 2012 - 31 ianuarie 2013, au primit diplome de merit.
Un „Ghid practic ortodox pentru tânărul contemporan“
În partea a doua a evenimentului, pr. prof. dr. Ciprian Ioan Staicu a susţinut referatul cu tema „Curajul de a fi fericit“ şi a prezentat volumul „Ghid practic ortodox al tânărului contemporan“, carte scrisă de 12 autori (preoţi, profesori, doctori, psihologi, ingineri, jurişti, biofizicieni), sub coordonarea consilierului cultural al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Proiectul „Şcoala Familiei“ a fost premiat la concursul de idei de economie socială aplicată, din cadrul proiectului „Proactiv - de la marginal la incluziv“, organizat de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Promovare Socio-Economică, Catalactica, filiala Teleorman, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale“, Domeniul major de intervenţie 6.1 „Dezvoltarea Economiei Sociale“.