Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Proiectul „SOLIDARe”, prezentat viitorilor antreprenori sociali din județul Brașov
Proiectul „Structuri de economie socială SOLIDARe”, desfășurat de Arhiepiscopia Sibiului, în parteneriat cu Mondo Consultanță și Asociația Institutul Educațional pentru Politici Sociale Margareta, a fost prezentat marți, 21 ianuarie, în județul Brașov. Sesiunea de informare a avut loc la Academia Teologică de la Mănăstirea „Brâncoveanu” - Sâmbăta de Sus.
Proiectul prin care se dorește dezvoltarea antreprenoriatului social din Regiunea Centru a fost prezentat viitorilor antreprenori sociali din județul Brașov care doresc să înființeze microîntreprinderi sociale cu finanțare europeană pentru a veni în sprijinul grupurilor vulnerabile social. În aula Academiei Teologice de la Sâmbăta de Sus au fost prezenți reprezentanții instituțiilor partenere în proiectul „SOLIDARe”, care le-au vorbit celor prezenți despre oportunitățile de finanțare cu până la 100.000 de euro a ideilor de activitate de economie socială.
La sesiunea de informare a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care i-a îndemnat pe preoții din județul Brașov și pe toți participanții la întâlnire să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile social prin intermediul acestui proiect de finanțare europeană a întreprinderilor de economie socială.
„Avem o responsabilitate mare și o obligație esențială ca, pe lângă asistența religioasă acordată credincioșilor noștri, să acordăm și asistență socială. Responsabil pentru asistența socială este statul, dar Biserica poate ajuta în așa fel încât misiunea ei să fie completă. Va urma o perioadă de instruire, iar în urma pregătirilor, să se poată obține calitatea de antreprenor social. Nu este un program special pentru oamenii Bisericii, dar îi îndemnăm pe toți să vină în ajutorul celor care au nevoie”, a subliniat ierarhul.
Incluziunea socială
Proiectul vizează pregătirea a 110 persoane pentru antreprenoriatul social, înființarea a 21 de întreprinderi sociale cu finanțare din fonduri europene de până la 100.000 de euro și înființarea a cel puțin 105 noi locuri de muncă pentru persoanele din grupurile vulnerabile social.
În primele două luni ale anului va avea loc un program dedicat formării și perfecționării profesionale pentru antreprenorii în economia socială și pentru managerii de întreprindere socială și o serie de workshopuri dedicate elaborării planurilor de afaceri pentru entitățile de economie socială care se vor crea, după cum a spus managerul de proiect, Adina Ovedenie.
La finalul acestor cursuri, va avea loc un concurs de planuri de afaceri deschis atât celor care participă direct în proiect și care trec prin programul de formare profesională, cât și persoanelor din publicul larg care au deja competențe de antreprenoriat social sau de management de întreprindere socială.
Proiectul „Structuri de economie socială SOLIDARe” este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.