Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Promotoare ale vieţii şi demnităţii umane
Duminica a III-a după Paşti a fost dedicată de Biserica Ortodoxă Femeilor Mironosiţe, care au venit la mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu miruri ca să ungă Trupul Său. De aceea, considerăm că duminica aceasta este cel mai bun prilej pentru Biserica Ortodoxă Română de a adresa cuvânt de preţuire şi binecuvântare femeilor credincioase şi de a sublinia rolul major al acestora în păstrarea valorilor credinţei dreptmăritoare şi a valorilor familiei creştine.
Sfintele Femei Mironosiţe, amintite de Sfinţii Evanghelişti, au fost de-a lungul veacurilor şi au rămas până astăzi modele ale misiunii Bisericii în ascultarea Evangheliei, în curajul păstrării şi transmiterii credinţei şi vieţii spirituale în familie şi comunitate, precum şi în promovarea filantropiei sociale. Pentru aceste femei, evlavia faţă de Domnul Iisus Hristos a fost mai tare decât teama de primejdie, ele dovedind mult curaj, mai mult chiar decât curajul ucenicilor Săi, în dimineaţa Învierii Sale.
Trei secole mai târziu, Sfânta Împărateasă Elena, pe care Biserica Ortodoxă Română o sărbătoreşte anul acesta în mod deosebit alături de fiul ei, Sfântul Împărat Constantin cel Mare, a arătat iubirea şi evlavia ei faţă de Hristos Domnul, mai ales când a mers la Ierusalim unde, cu multă osteneală şi cheltuială, a descoperit Sfânta Cruce, cea dătătoare de viaţă, şi a contribuit la construirea Bisericii Sfântului Mormânt. Sfânta Împărăteasă Elena s-a bucurat în vremea ei şi peste timp de o popularitate deosebită datorită calităţilor ei sufleteşti, credinţei în Dumnezeu, modestiei şi milosteniei. Astfel, Sfânta Elena devine model pentru viaţa creştină a femeilor în general şi a mamelor în special, exemplu de mărturisire a credinţei creştine în familie şi în societate, îmbinând armonios înţelepciunea cu evlavia şi credinţa cu dărnicia.
După modelul Sfintelor femei de odinioară, vocaţia femeilor creştine de astăzi este de a mărturisi credinţa în Hristos Cel răstignit şi înviat, de a da viaţă şi a proteja viaţa copiilor, de a promova iubirea milostivă faţă de semeni, de a aduce pace şi comuniune, prin prezenţa şi lucrarea lor în Biserică şi în societate, într-o vreme în care omul secularizat pierde tot mai mult sensul profund al vieţii. Femeile credincioase şi milostive, harnice şi darnice ne ajută să depăşim astăzi mentalitatea indiferentismului spiritual şi a individualismului egoist, prin cultivarea iubirii smerite şi statornice faţă de Dumnezeu şi de semenii noştri. În acest sens, trebuie să manifestăm mai multă solidaritate în rugăciune şi în fapte bune cu mulţimea femeilor care suferă de sărăcie, boală, singurătate, violenţă şi umilinţă. Totodată, trebuie să arătăm mai multă preţuire şi recunoştinţă faţă de toate femeile creştine care promovează viaţa în familie, prin naşterea, creşterea şi educaţia copiilor, apără şi cultivă demnitatea umană în societate, de la profesia cea mai modestă până la responsabilitatea publică sau socială cea mai înaltă, spre binele poporului nostru.
Adresăm tuturor femeilor creştine cuvânt de recunoştinţă şi binecuvântare pentru lucrarea lor benefică în familie, Biserică şi societate.
Dumnezeu, pentru rugăciunile Maicii Sale, ale Sfintelor Femei Mironosiţe, ale Sfintei Împărătese Elena şi ale tuturor sfinţilor, să lumineze şi să umple de pace şi bucurie toată lucrarea cea bună şi folositoare a femeilor din poporul român, întru mulţi şi fericiţi ani!
† DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Femeilor Mironosiţe, 19 mai 2013