De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Promovarea economiei sociale în comunitate
La Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului a fost organizat luni, 22 august, un seminar de informare cu privire la implementarea proiectului european "Promovarea în comunitate a economiei sociale" în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Casa "Pelerinul" din municipiul Curtea de Argeş a fost gazda celui de-al doilea seminar de informare, din cele 26 care urmează a fi implementate în 13 judeţe ale regiunilor Sud Muntenia şi Sud-Est: Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Tulcea şi Vrancea, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. În cadrul seminarului de informare, responsabilii de proiect s-au adresat preoţilor din eparhie şi reprezentanţilor actorilor sociali, care gestionează activităţi economice sau servicii sociale cu scopul de a promova conceptul de economie socială în comunitate. La eveniment a participat şi Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, care a binecuvântat această lucrare şi i-a îndemnat pe cei responsabili să depăşească faza de informare prin realizări concrete în cadrul comunităţilor unde există diferite probleme sociale. În urma seminarului de informare, cei prezenţi au conştientizat că economia socială reprezintă un alt mod de a face afaceri, de a produce, de a consuma şi de a oferi locuri de muncă. Este o metodă caracterizată prin mai multe calităţi distinctive, care nu trebuie atenuate şi care constau, în principal, în dorinţa de a combina şi a reconcilia producţia şi ocuparea forţei de muncă cu valori precum solidaritatea, responsabilitatea şi demnitatea umană în toate domeniile, inclusiv în lumea muncii. Unul dintre scopurile proiectului european "Promovarea în comunitate a economiei sociale" este promovarea activităţilor economice care au finalitate în sfera socială. Implementarea acestui proiect european în cadrul unei parohii ar duce la nişte posibilităţi mai mari pentru ca parohia să fie mult mai activă în desfăşurarea activităţilor sociale, mai ales că sunt foarte multe parohii cu posibilităţi financiare reduse. De asemenea, proiectul vine în sprijinul Bisericii prin faptul că personalul clerical este încurajat în a relaţiona cu personalul instituţiilor de stat în prevenirea problemelor cu care se confruntă Biserica şi societatea actuală. Proiect pentru dezvoltarea durabilă a României Proiectul european se desfăşoară pe o perioadă de trei ani, iar obiectivul general este promovarea în regiunile Sud Muntenia şi Sud-Est a economiei sociale ca fiind o componentă socio-economică viabilă pentru consolidarea unui sistem social echitabil, premisă pentru asigurarea dezvoltării durabile în România. Proiectul este realizat de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie - Filiala Ialomiţa, aceasta din urmă având rolul de a asigura formarea formatorilor.