La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Proprietari de apartamente, obligaţi să se debranşeze
▲ Directorul Societăţii de Gospodărie Comunală GOSCOM din Miercurea Ciuc, Duda Tihamer, a declarat că, potrivit reglementărilor în vigoare, în situaţia în care peste 70% dintre locatarii unui bloc s-au debranşat de la sistemul centralizat, şi ceilalţi vor fi nevoiţi să facă acest lucru, întrucât furnizarea serviciilor devine greoaie şi costisitoare ▲
Proprietarii a 25 de apartamente din Miercurea Ciuc sunt obligaţi să se debranşeze, în acest an, de la sistemul centralizat, întrucât locuiesc în blocuri în care majoritatea locatarilor şi-au instalat centrale proprii. Directorul Societăţii de Gospodărie Comunală, GOSCOM, din Miercurea Ciuc, Duda Tihamer, a declarat că, potrivit reglementărilor în vigoare, în situaţia în care peste 70% dintre locatarii unui bloc s-au debranşat de la sistemul centralizat, şi ceilalţi vor fi nevoiţi să facă acest lucru, întrucât furnizarea serviciilor devine greoaie şi costisitoare. Cazurile sociale vor fi sprijinite de municipalitate În municipiul reşedinţă de judeţ se află 25 de apartamente în această situaţie, care trebuie să-şi realizeze sistem individual de încălzire până în luna septembrie, debranşarea de la reţea fiind gratuită. Potrivit reprezentanţilor GOSCOM, se va analiza fiecare caz în parte şi, în cazul în care se va constata că este vorba de probleme sociale, există disponibilitate din partea municipalităţii pentru ajutorarea acestora. De asemenea, alte 74 de apartamente sunt situate în blocuri în care peste 60% dintre locatari au renunţat la sistemul centralizat. În aceste cazuri, proprietarii vor putea să se debranşeze, dar trebuie să achite taxele stabilite într-un regulament aprobat de Consiliul local Miercurea Ciuc. Restul apartamentelor din municipiu, care sunt racordate la sistemul centralizat, nu se mai pot debranşa de la sistem, pentru a-şi realiza sistem individual de încălzire. Măsurile luate la nivelul oraşului Miercurea Ciuc respectă reglementările legale în vigoare, dar sunt contestate de către unii locuitori ai oraşului, care ar fi vrut să-şi instaleze centrale proprii şi care afirmă că sunt obligaţi să primească un serviciu pe care nu şi-l doresc.