La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Proprietarii locuinţelor naţionalizate vor fi despăgubiţi şi de la bugetul de stat
▲ Despăgubirea foştilor proprietari, ale căror locuinţe au fost confiscate abuziv de regimul comunist, se vor face atât din dividendele aferente acţiunilor deţinute de stat la Fondul Proprietatea, cât şi de la bugetul de stat, în completare ▲ Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate anul trecut, persoanele îndreptăţite să primească despăgubiri pentru imobilele abuziv confiscate pot opta pentru despăgubiri în numerar, în limita sumei de 500 de mii de lei, în tranşe egale, într-o perioadă de maximum doi ani ▲
Proprietarii imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist vor primi despăgubiri în numerar, până la listarea Fondului Proprietatea, atât din dividendele aferente acţiunilor deţinute de stat la Fond - procedură stabilită încă de anul trecut -, cât şi de la bugetul de stat, în completare. Despăgubirea foştilor proprietari cu fonduri de la bugetul de stat va fi posibilă în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobate, miercuri, de Guvern. Conform noilor reglementări, sursele de finanţare din care se vor acorda despăgubiri în numerar foştilor proprietari, până la listarea Fondului Proprietatea, vor fi asigurate atât din dividendele aferente acţiunilor deţinute de stat, cât şi de la bugetul de stat, în completare. Sumele vor fi alocate prin bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor, acţionarul majoritar al Fondului, la solicitarea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Despăgubiri în numerar, în limita sumei de 500 de mii de lei Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate anul trecut, persoanele îndreptăţite să primească despăgubiri pentru imobilele abuziv confiscate pot opta pentru despăgubiri în numerar, în limita sumei de 500 de mii de lei, în tranşe egale, într-o perioadă de maximum doi ani. Sursele de finanţare pentru acordarea despăgubirilor în numerar se asigură, până la listarea Fondului Proprietatea, din dividendele aferente acţiunilor deţinute de stat. Reprezentanţii Fondului Proprietatea au anunţat, săptămâna trecută, că administratorul Fondului va fi selectat în luna noiembrie 2008, iar compania va fi listată la bursă în prima parte a anului viitor. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, însă, că Fondul Proprietatea ar putea fi listat la bursă până la finele acestui an. Capitalul Fondului este asigurat printr-un portofoliu de participaţii la diferite companii de stat sau privatizate, precum şi din venituri din privatizări.