La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Protest pentru drepturilor animalelor
▲ „Am venit să somăm Guvernul ca, în 48 de ore, să elaboreze norme de aplicare a Legii de protecţie a animalelor. Au trecut mai mult de cinci luni de zile, iar Guvernul a încălcat legea. După expirarea acestui interval, îi invităm pe toţi bucureştenii şi pe toţi iubitorii de animale - şi chiar pe cei care nu iubesc animalele şi au fost muşcaţi de câini - să dea în judecată Guvernul, pentru neaplicarea legii“, a declarat senatorul Marius Marinescu ▲
Reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale, precum şi iubitori de animale au solicitat, duminică, printr-o acţiune de pichetare desfăşurată în faţa Muzeului „Grigore Antipa“, urgentarea publicării normelor de aplicare ale Legii pentru protecţia animalelor. Iubitorii de animale au mai cerut votarea iniţiativei legislative de modificare şi de completare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. „Normele de aplicare ale Legii pentru protecţia animalelor nr. 9/2008 (cunoscută şi sub numele de „Legea Marinescu I“) trebuiau elaborate în termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, respectiv pe data de 15 ianuarie. În lipsa acestor norme, activitatea instituţiilor de Stat, a administraţiilor pentru supravegherea animalelor, dar şi a ONG-urilor, este mult îngreunată“, se arată în memoriul înaintat de reprezentanţii ONG-urilor. Potrivit acestui document, iniţiativa legislativă de modificare şi completare a OUG nr. 155/2001 prevede obligativitatea adăpostirii, sterilizării, înregistrării animalelor fără stăpân şi pedepsirea drastică a abandonării lor pe domeniul public. „Am venit să somăm Guvernul ca, în 48 de ore, să elaboreze norme de aplicare a Legii de protecţie a animalelor. Au trecut mai mult de cinci luni de zile, iar Guvernul a încălcat legea. După expirarea acestui interval, îi invităm pe toţi bucureştenii şi pe toţi iubitorii de animale - şi chiar pe cei care nu iubesc animalele şi au fost muşcaţi de câini - să dea în judecată Guvernul, pentru neaplicarea legii“, a declarat senatorul Marius Marinescu. Iniţiatorul propunerii legislative cu acelaşi nume consideră că guvernanţii nu au aplicat această lege, din cauza unor interese financiare. „O mare parte din sumele alocate de Uniunea Europeană sau de la bugetele locale pentru rezolvarea situaţiei câinilor fără stăpân intră în buzunarele unor funcţionari corupţi“, a susţinut senatorul Marinescu, care a precizat că aceste norme de aplicare ar trebui să prevadă modul tehnic în care se poate rezolva, în general, problema câinilor şi a animalelor fără stăpân. „Încercăm să obligăm Parlamentul să adopte normele de punere în aplicare a legii. Deşi este o lege mai bună decât ce am avut până acum, nu poate fi aplicată. Potrivit noii legi, nu mai pot fi eutanasiate decât animalele bolnave“, a afirmat avocata Mariana Ştefan.