În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Protosinghelul Gherontie Ţurcanu, condus pe calea veşniciei
La Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi a avut loc duminică, 1 mai, slujba Înmormântării protosinghelului Gherontie Ţurcanu. Slujba a fost oficiată de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, ca delegat din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După cum ne-a relatat protos. Arsenie Hanganu, egumenul Mănăstirii Cetăţuia, sâmbătă seara, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a săvârşit o slujbă de pomenire în cadrul căreia a citit o rugăciune de dezlegare.
Protosinghelul Gherontie Ţurcanu, având numele de botez Gheorghe, s-a născut pe 23 aprilie 1931, în localitatea Ţibăneşti, judeţul Iaşi, din părinţii Petru şi Catinca, într-o familie cu opt copii. A urmat şcoala primară în Ţibăneşti, iar la 19 ani a intrat ca frate la Mănăstirea Bogdana, din judeţul Bacău. În 1951 a fost încorporat în armată, unde a activat până în 1954. În 1954 s-a întors la mănăstirea de metanie, fiind primit de stareţul Isaia Cotârleţ şi rânduit în ascultarea de paraclisier. În 1956 a fost trimis cu ascultare la Episcopia Romanului, ca paraclisier, iar în 1958 a fost tuns în monahism la Catedrala episcopală din Roman, de vrednicul de pomenire episcop Teofil Herineanu. În 1960 a fost hirotonit ierodiacon, iar în urma Decretului din 1959 a ajuns la o parohie din Slănic Moldova, în calitate de cântăreţ. În 1963 a fost primit la Mănăstirea Horaiţa de protos. Teodorit Ieremia. După un timp, a fost rânduit în ascultarea de iconom. În 1969 a fost transferat la Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi. A fost trimis să urmeze cursurile Seminarului de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a absolvit după şase ani. În anul 1971 a fost hirotonit ieromonah de vrednicul de pomenire patriarh Iustin Moisescu, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Sucevei. În acelaşi an a fost hirotesit duhovnic, iar în anul 1984 a primit rangul de protosinghel de la vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei. "Vreme de 28 de ani a fost iconomul Mănăstirii Cetăţuia. A avut o seamă de ucenici, printre care arhim. Iustin Dragomir, în prezent stareţul Mănăstirii Bogdana din judeţul Suceava, şi protos. Arsenie Mărgineanu, duhovnicul Mănăstirii Vorona. În anul 2007 a suferit un atac cerebral în urma căruia a rămas imobilizat în pat. Obştea Mănăstirii Cetăţuia s-a îngrijit, în perioada suferinţei, de cel pe care îl numeau "gospodarul mănăstirii". După o lungă suferinţă, pe care a purtat-o cu răbdare şi rugăciune, a plecat la Domnul pe 28 aprilie 2011", ne-a declarat protos. Arsenie Hanganu. (C. Ciofu)