În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
PS Corneliu a resfinţit Biserica „Sfântul Nicolae“ din Vaslui
Biserica „Sfântul Nicolae“ din Vaslui a fost târnosită ieri de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Preasfinţia Sa a numit cu acest prilej un al doilea ocrotitor pentru sfântul lăcaş, pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.
Credincioşii din municipiul Vaslui, dar şi din alte zone ale Moldovei au participat ieri la resfinţirea Bisericii cu hramurile „Sfântul Nicolae“ şi „Sfântul Pantelimon“. Slujba de resfinţire a fost săvârşită mai întâi la exterior, apoi s-a intrat în interior. Pe un podium special amenajat, s-a oficiat Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor. Alături de Preasfinţia Sa au slujit părinţi consilieri de la Centrul eparhial Huşi, părinţi protopopi şi preoţi din mai multe parohii ale eparhiei. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Dignus est“ al Protopopiatului Vaslui, dirijat de pr. Adrian Buimac.
„Creştinii au puterea Crucii lui Hristos“
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a XXIII-a după Rusalii. „Prin căderea îngerilor a venit în lume şi căderea noastră, a oamenilor, pentru că diavolul, în chipul şarpelui, a amăgit pe cei dintâi oameni să nu asculte de Dumnezeu şi prin neascultarea lor au intervenit în lume păcatul şi moartea. «Plata păcatului este moartea», va scrie Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani, capitolul al V-lea, versetul 23. Văzând însă Dumnezeu cum neamul omenesc se chinuia cumplit, fiind zbuciumat de diavol, a trimis pe Mântuitorul Iisus Hristos în lume ca să biruiască. Lupta a fost cumplită. Încă de la naştere, Domnul este căutat pentru a fi ucis. Diavolul lucra prin Irod. Apoi, s-a apropiat de El şi L-a ispitit, cerându-i să se arunce de pe templu, să prefacă piatra în pâine şi, mai mult, să i se închine lui. Dar Domnul l-a biruit, căci scris este: «Numai Domnului Dumnezeului tău să te închini şi Lui să-I slujeşti», arătându-se că doar singurul Dumnezeu este Izvorul Vieţii. Toate făpturile, toate creaturile îşi au originea în bunătatea şi în dragostea Lui. Sfântul Evanghelist Luca spune că diavolul s-a depărtat de Mântuitorul până la o vreme, dar foarte interesant este că atunci când i-a promis că-i va da împărăţiile lumii, diavolul a mărturisit «căci mie mi-au fost date şi eu le dau cui vreau». Deci, împărăţiile acestei lumi trecătoare, puterea lor, se bazează pe multă nedreptate, pe lucrarea răului. Vedem că nu trece un an ca unele naţiuni să nu ameninţe pe celelalte pentru a le ucide şi pentru a le lua bunurile lor. Ce s-a schimbat de la întruparea lui Hristos? Nu prea multe. De ce? Pentru că omenirea nu prea trăieşte după învăţătura Lui. Am să vă spun şi am să vă argumentez de ce se întâmplă aceasta. Diavolul s-a cutremurat văzându-L pe Mântuitorul Hristos, nu i-a convenit prezenţa Lui şi nu-i convine nici astăzi, dar nu încetează a provoca. Provocările lui sunt foarte viclene. Când l-a întrebat Iisus «Care îţi este numele?», nu şi-a dezvăluit identitatea, n-a spus «Sunt diavolul», ci a spus: «Sunt legiune», o legiune de 6.000 de diavoli. Astăzi, răul se manifestă şi mai mult împotriva Bisericii lui Hristos, o atacă mereu, pentru că acei care cred în Hristos şi care păstrează mărturia Lui luptă împotriva răului, sub toate formele. Creştinii au puterea Crucii lui Hristos care s-a arătat în lume şi care-i chinuie pe diavoli. Pe cruce Domnul fiind răstignit, diavolul vorbea prin gura celor răi ce-I doreau moartea, şi-I cereau să se coboare de pe cruce, dar Mântuitorul tăcea, îndelung răbdând şi ştiind că doar prin Cruce va veni lumii mare bucurie. Având Crucea lui Hristos, şi noi biruim, dacă luptăm împotriva răului. Noi vom putea birui cât suntem cu sufletul sinceri, pentru că Dumnezeu nu se uită la trecut, ci se uită la clipa în care am venit către El şi în care Îi cerem ajutorul“, a explicat Preasfinţia Sa.
Recunoaştere pentru osteneala depusă
Părintele paroh Andrei Zagan, care este şi directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi, a mulţumit tuturor celor care au sprijinit lucrările de reconsolidare şi înfrumuseţare la Biserica „Sfântul Nicolae“. De asemenea, pr. Andrei Zagan a oferit ctitorilor câte o diplomă de vrednicie din partea Centrului eparhial Huşi. Preasfinţitul Corneliu i-a felicitat pe toţi cei care şi-au adus contribuţia la lucrările de reabilitare a lăcaşului de închinăciune sfinţit, precum şi pe cei care au ajutat la organizarea unuia dintre cele mai frumoase evenimente religioase din acest an în oraşul Vaslui. Biserica „Sfântul Nicolae“ din Huşi a început să se ridice în anul 1937, cu osteneala preotului paroh de atunci Dumitru Lapteş, a mareşalului Ioan Antonescu, a generalului Ioan Râşcanu, precum şi a enoriaşilor parohiei. Din anul 1980 şi până în prezent, s-au întreprins mai multe lucrări de reparaţie şi înfrumuseţare: s-a acoperit cu tablă nouă, s-a schimbat tâmplăria, s-a dotat cu obiecte liturgice noi, s-a refăcut exteriorul s.a. În luna decembrie a anului 2011 s-a început zidirea ansamblului bisericesc format din casă de prăznuire, casă mortuară, arhivă şi bibliotecă parohială, cu aportul Preasfinţitului Corneliu, cu sprijinul familiei Iacob Dan şi Luisa, dar şi prin contribuţia enoriaşilor.