La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
PS Ioachim Băcăuanul la aniversarea „formatorului de îngeri“ din Bacău
Şcoala "Al. I. Cuza" din Bacău serbează în aceste zile 150 de ani de existenţă. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a participat ieri la evenimentele dedicate acestei sărbători.
PS Ioachim Băcăuanul a oficiat o slujbă de pomenire în faţa bustului domnitorului ce a dat numele şcolii, pentru cei care au predat aici. Pe lângă elevii şi cadrele didactice, au mai fost prezente autorităţi locale. A urmat dezvelirea plăcii comemorative, aşezată, alături de alte asemenea documente în marmură, la intrarea în "Şcoala de băieţi no. II", cum se păstrează inscripţia pe corpul acestui vechi lăcaş "formator de îngeri", cum l-a denumit PS Ioachim. Solemnitatea momentelor religioase a continuat în holul şcolii, unde a fost lansat nr. 22 al revistei "Mugur alb", prilej cu care s-au citit scurte amintiri ale unor foşti elevi, deveniţi, în timp, personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi culturale, precum acad. Solomon Marcus, George Bălăiţă sau Ovidiu Genaru. Un moment deosebit a avut loc în amfiteatrul "Radu Beligan", unde, sub "bagheta" de moderator a directoarei Doiniţa Sîrbu, toţi cei prezenţi au avut oportunitatea să cunoască mai bine activităţile derulate de profesorii şi învăţăceii fostei Şcoli nr. 19. Apoi, părintele Costică Busuioc a prezentat cartea "Prin copii Dumnezeu salvează lumea". Au urmat mărturisiri şi pledoarii ale unor foşti elevi, modele ale şcolii, despre valoarea credinţei şi a dragostei, precum şi despre importanţa orei de Religie. Expoziţie de pictură a Catedrei de Religie La finalul întrunirii, PS Ioachim Băcăuanul a oferit Şcolii "Al. I. Cuza" medalia jubiliară de argint, lansată la împlinirea a 600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului, o diplomă de vrednicie pentru directoarea Doiniţa Sîrbu, o Biblie, precum şi câteva volume editate în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, care să întregească fondul de carte al bibliotecii. Invitaţii au vizitat atelierul de pictură, organizat de Catedra de Religie a şcolii, sub coordonarea prof. Cornelia Stanciu, în colaborare cu Mănăstirea Văratec. Lucrările celor mai tineri pictori din Şcoala "Al. I. Cuza" au fost admirate de toţi cei prezenţi, talentul micuţilor artişti constituind şi subiectul unor viitoare tabere de vară pe care Mănăstirea Văratec le va susţine în viitor, după cum a precizat stareţa Mănăstirii Văratec. "Ne-am bucurat să vedem că aceşti copii minunaţi mai au timp, în perioada liberă, să picteze. Am colaborat cu ei încă din toamna trecută şi vom continua prin organizarea unor tabere de creaţie artistică. Am lucrat cu nişte suflete curate, care ne-au mărturisit că ori de câte ori pictează simt că cineva le ocroteşte", ne-a declarat maica Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Văratec. (C.G.)