La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
PS Lucian împlineşte 8 ani de arhierie
PS Episcop Lucian al Caransebeşului împlineşte astăzi opt ani de arhierie. În anul 2000, la 1 octombrie, la praznicul „Acoperământul Maicii Domnului“, arhimandritul Lucian Mic, stareţ al Mănăstirii „Izvorul Miron“ - Româneşti şi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei, primea cerescul dar al arhieriei în Catedrala mitropolitană din Timişoara, informează Episcopia Caransebeşului.
Ales în demnitatea de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei cu titulatura de „Lugojanul“ în şedinţa Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 12 septembrie 2000, PS Episcop Lucian şi-a desfăşurat timp de 5 ani şi jumătate activitatea de arhiereu, în calitate de episcop-vicar, iar din 26 februarie 2006, ca episcop titular al Eparhiei Caransebeşului. În cei opt ani de arhierie, Preasfinţia Sa a hirotonit şi hirotesit peste 150 de preoţi şi diaconi, a sfinţit zeci de biserici şi a efectuat nenumărate vizite canonice şi slujiri arhiereşti atât în calitate de episcop-vicar în judeţul Timiş, cât şi în calitate de episcop titular în judeţul Caraş-Severin.