De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
PS Nicodim în mijlocul mehedinţenilor din Severin şi Lupşa
Marţi, 11 iunie, la ceas de seară, enoriaşii Parohiei „Sfântul Dumitru“ din Drobeta-Turnu Severin au participat în număr mare la slujba de sfinţire a crucilor ce vor împodobi biserica parohiei. Joi, 13 iunie, credincioşii din Parohia Lupşa de Jos au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
La invitaţia preotului paroh Vasile Ghiţan, PS Nicodim a poposit în parohia severineană „Sfântul Dumitru“, unde a sfinţit clopotul şi cele şase cruci care vor fi aşezate în perioada imediat următoare în locul celor vechi. Dintre acestea, crucea mare ce va împodobi turla este confecţionată dintr-un material inoxidabil, aurit, la procurarea ei participând cu ajutor bănesc atât slujitorii Sfântului Altar, cât şi credincioşii parohiei.
Întreaga comunitate a primit cu bucurie evenimentul ce precede alte lucrări complexe de înfrumuseţare a sfântului lăcaş de închinare. În momentul de faţă deja se lucrează la refacerea acoperişului turlei şi la acoperirea acestuia cu tablă de cupru, care oferă o anduranţă sporită în faţa intemperiilor.
În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul evenimentului, PS Nicodim a explicat importanţa folosirii materialelor de bună calitate în acoperirea bisericilor, ca măsură ce previne, de cele mai multe ori, degradarea timpurie a elementelor arhitecturale şi chiar afectarea picturii pe termen lung. Totodată, Episcopul mehedinţean a arătat că, prin demersurile actuale de recondiţionare a exteriorului Bisericii „Sfântul Dumitru“, pr. paroh Vasile Ghiţan înfăptuieşte o dublă operă administrativă, axată pe conservarea lăcaşului de cult şi pe respectul faţă de credincioşii ce îi trec pragul.
Biserica „Sfântul Dumitru“, date biografice
Biserica „Sfântul Dumitru“ a fost zidită în anul 1873 de Joiţa Chintescu, în memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Fiind avariată în luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, sfântul lăcaş a fost refăcut de Ghiţă Efta Bejan, veteran din războiul din anul 1877, care a reparat toate stricăciunile din interior şi exterior, împodobindu-l cu pictură nouă. Aceste reparaţii au fost făcute şi în memoria pomenirii bravilor eroi, morţi cu arma în mână pe câmpia din jurul bisericii şi a oraşului. Până în anul 1976 a fost folosită ca şi capelă de cimitir de către toate bisericile din oraş, când vrednicul de pomenire Teoctist Arăpaşu, pe atunci mitropolit al Olteniei, a transformat-o în biserică parohială.
Liturghie arhierească şi manifestări culturale în Lupşa mehedinţeană
O manifestare deosebită a avut loc şi la Lupşa de Jos, unde PS Nicodim a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, cu ocazia praznicului Înălţării Domnului. După slujbă, s-a oficiat pomenirea eroilor satului, căzuţi pentru apărarea credinţei ortodoxe şi demnităţii naţionale.
Pentru că această sărbătoare a fost şi zi de praznic pentru sătenii comunei, Asociaţia „Fiii Lupşei“ împreună cu Primăria Broşteni şi cu Parohia Lupşa au organizat cea de a II-a ediţie a evenimentului „La nedee la Lupşa“, unde şi-au dat concursul artişti consacraţi de muzică populară. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de un taraf din Ansamblul „Doina Gorjului“, condus de maestrul emerit Marcel Parnica.
Iniţiativa acestor manifestări cultural-religioase a aparţinut unui fiu al satului, membru al corului „Kinonia“ şi şef de cabinet al PS Nicodim, Viorel Mihai Corcodel.