Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
PS Siluan al românilor din Ungaria a vizitat Oradea
Un grup de preoţi şi credincioşi ortodocşi din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în frunte cu Preasfinţitul Episcop Siluan, au efectuat sâmbătă, 5 iunie, o vizită-pelerinaj în Episcopia Oradiei. Grupul a vizitat mai multe obiective. "Ne bucurăm în mod deosebit că aţi venit în Episcopia Oradiei. Pentru că facem parte din aceeaşi familie duhovnicească şi naţională, ne bucurăm să vă salutăm ca reprezentanţi ai unităţii noastre bisericeşti, unitate de neam şi de Biserică, care, până la un moment dat, a fost şi unitate administrativă", a spus PS Sofronie, Episcopul Oradiei.
La Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" din Oradea, pelerinii s-au întâlnit cu Ligia Mirişan, directorul instituţiei, şi au vizitat noul sediu al bibliotecii. La Catedrala cu Lună din Oradea au fost întâmpinaţi de pr. Ioan Codorean, ecleziarh şi director al Centrului Cultural Ortodox "Catedrala cu Lună" Oradea, care a asigurat ghidajul grupului, prezentând istoricul catedralei şi bogăţia arhitecturală şi iconografică a bisericii. După vizitarea Reşedinţei chiriarhale a Episcopiei Oradiei, la Mănăstirea "Sfânta Cruce" din Oradea, pelerinilor li s-a oferit o agapă, apoi a fost vizitată Mănăstirea "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din staţiunea montană Stâna de Vale, din judeţul Bihor. La Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei, SP Siluan şi grupul de pelerini au fost primiţi de către Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care le-a adresat un cuvânt de bun venit şi a prezentat oaspeţilor istoricul Episcopiei Oradiei, episcopie care, de-a lungul vremii, i-a avut în grijă duhovnicească şi pe o parte dintre românii ortodocşi din Ungaria: "Ne bucurăm în mod deosebit că aţi venit astăzi în Episcopia Oradiei. Pentru că facem parte din aceeaşi familie duhovnicească şi naţională, ne bucurăm să vă salutăm ca reprezentanţi ai unităţii noastre bisericeşti, unitate de neam şi de Biserică, care, până la un moment dat, a fost şi unitate administrativă. Până în 1946, când s-a înfiinţat Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, parohiile din Bihorul Unguresc au ţinut, la început, de Consistoriul Episcopal de la Oradea, iar apoi, din anul 1920, de Episcopia Oradiei. Ca dovadă a acestei legături sunt şi cele două icoane unicat, din muzeul eparhial, pictate pe lemn, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, semnate de Teodor din Micherechi, Micherechiul fiind o parohie ce a aparţinut Episcopiei Oradiei, iar actualmente se află în teritoriul jurisdicţional al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria". Au mai fost vizitate reşedinţa, paraclisul episcopal cu hramul "Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici", muzeul eparhial şi curtea reşedinţei. La muzeu, pelerinii au putut admira, între numeroasele piese de muzeu expuse, două splendide icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea, 1769, aflate în colecţia muzeală, semnate de zugravul Teodor din Micherechi. Preasfinţitul Siluan şi credincioşii români din Ungaria şi-au exprimat mulţumirea pentru primirea aleasă, fiind încântaţi de toate cele văzute şi manifestându-şi dorinţa de a mai face astfel de vizite şi pelerinaje în Episcopia Oradiei, pentru continuarea şi întărirea bunelor relaţii frăţeşti de întrajutorare a românilor de peste graniţă, care trăiesc în Ungaria. La finalul vizitei, Preasfinţitul Sofronie a oferit oaspeţilor un semn de binecuvântare, cărţi şi reviste religioase şi culturale editate de Episcopia Oradiei.