Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Punte între istorie și modernitate la Jandarmeria Română
În cadrul manifestărilor dedicate marcării a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, miercuri, 3 aprilie, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române din București a avut loc o ședință omagială. Au fost rostite alocuțiuni și s-au depus coroane de flori. Patriarhia Română a fost reprezentată de o delegație formată din Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal, și părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care au oficiat o slujbă de pomenire la Monumentul eroilor jandarmi.
În a doua zi a festivităților ocazionate de împlinirea a 174 de ani de istorie a Jandarmeriei Române, instituția de apărare a ordinii și liniștii publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a organizat în Sala de festivități „General dr. Dumitru Penciuc” de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române o ședință omagială în cadrul căreia au avut loc luări de cuvânt și au fost prezentate mesaje de felicitare la acest moment aniversar.
Manifestarea a debutat prin intonarea Imnului de stat de către soprana Felicia Filip. Mesajul de deschidere a aparținut generalului de brigadă Alin-Ionel Mastan, inspector general al Jandarmeriei Române, care a prezentat aspecte privind istoria instituției, precum și misiunea și obiectivele activității prezente a jandarmilor români. Un moment artistic a fost pus apoi în scenă de actorul Ștefan Velniciuc, care l-a întruchipat pe domnitorul Grigore Alexandru Ghica, cel care a emis opisul domnesc de înființare a Jandarmeriei Române, insuflând jandarmilor îndemnul de a apăra valorile instituției. A oferit, în chip simbolic, opisul de organizare a Jandarmeriei Române ministrului afacerilor interne, Marian-Cătălin Predoiu. Pentru actul artistic, actorului Ștefan Velniciuc și regizorului Ștefan Puiu le-au fost oferite plachete aniversare.
Un moment emoționant a fost evocarea unor episoade din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către colonelul în retragere Ghiță Crăciun din Galați, care se apropie de vârsta centenarului. Ofițerul a primit la final emblema de onoare a instituției.
În continuare au fost prezentate mesaje ale oficialităților statului român și ale unor instituții colaboratoare internaționale. Astfel, un mesaj de felicitare a rostit Ion Oprișor, consilier prezidențial, iar secretarul de stat Adeline Dan a prezentat mesajul premierului României. Alte mesaje de felicitare au transmis Mihai Alexandru Ghyca, descendent al domnitorului Grigore Alexandru Ghica; colonelul Hans Vroengh, comandant al Forței Jandarmeriei Europene (EUROGENDFOR), precum și colonelul Laurent Collorig, atașat militar al Ambasadei Republicii Franceze. Au fost difuzate și o serie de mesaje video ale reprezentanților organizațiilor internaționale colaboratoare și ale cadrelor Jandarmeriei Române aflate în misiuni internaționale.
Ministrul afacerilor interne, Marian-Cătălin Predoiu, a rostit, de asemenea, un cuvânt de felicitare, subliniind rolul Jandarmeriei Române în efortul național de integrare în forurile internaționale.
După ședința omagială, la statuia domnitorului Grigore Alexandru Ghica din incinta Garnizoanei Băneasa a Jandarmeriei Române au fost depuse coroane de flori din partea conducerii instituției, a prințului Mihai Ghyca, a Asociației „Grigore Alexandru Ghica” și a Primăriei Generale a Municipiului București.
În continuare, la Monumentul eroilor jandarmi a fost oficiată rânduiala Parastasului pentru eroi de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat un sobor de preoți. La final, ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat colaborarea dintre Patriarhia Română și Jandarmeria Română.
„Conlucrarea dintre Biserica Ortodoxă Română și Jandarmerie poate fi constatată de fiecare credincios, pentru că nu există eveniment public important din viața Bisericii noastre, pelerinaje sau hramuri importante la mănăstiri sau biserici, unde buna rânduială să nu fie ținută cu sprijinul Jandarmeriei Române. (…) De asemenea, cunoaștem din rapoartele pe care le trimit preoții militari din unitățile de jandarmi că aceștia organizează la Paști, la Crăciun și cu alte prilejuri acțiuni cu caracter social-filantropic, lucru foarte apreciat pentru că, în marea lor majoritate, membrii Jandarmeriei Române sunt oameni credincioși, educați în valorile tradiționale ale neamului nostru. Am avut ocazia să vedem cu prilejul pelerinajului această evlavie a jandarmilor care au însoțit racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, când aceștia au fost conduși de comandanții lor, motiv pentru care itinerarul pelerinajului a trecut și pe la sediul Inspectoratului Județean Prahova, unde a avut loc o ceremonie solemnă, toți angajații instituției închinându-se la racla Sfântului Cuvios Dimitrie”, a spus Preasfinția Sa.
Ceremonia s-a încheiat cu depunere de coroane de flori la Monumentul eroilor jandarmi și defilarea Gărzii de onoare.