Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Jandarmeria Română la 174 de ani de la înființare
La Biblioteca Academiei Române a avut loc marți, 2 aprilie, cea de-a 11-a ediție a Conferinței științifice „Jandarmeria Română - tradiții și perspective”, dedicată împlinirii a 174 de ani de la înființarea acestei instituții de ordine publică cu statut militar. La evenimentul desfășurat în Aula „Ion Heliade-Rădulescu”, alături de reprezentanții Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a fost prezent și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. La final, cei prezenți au putut admira o expoziție istorică de uniforme ale jandarmilor români.
Evenimentul științific a avut rolul de a marca prin cultură contribuția semnificativă a Jandarmeriei Române la țesutul social și istoric al țării noastre de la înființare și până în prezent.
După intonarea Imnului Național al României, gazda evenimentului, prof. ing. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, a deschis conferința printr-un cuvânt de bun-venit, în care a evidențiat importanța acestei manifestări cultural-aniversare: „Ne-am întâlnit astăzi într-un loc cu o încărcătură istorică deosebită pentru a marca un moment din istoria țării noastre, 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Mulțumesc Jandarmeriei Române pentru că organizează astfel de evenimente științifice, ceea ce dovedește respectul pentru tradiția acestei țări și mai ales respectul pentru această generație tânără, care trebuie să audă lucrurile expuse în cadrul acestui eveniment. (…) Rolul Jandarmeriei a fost acela de a menține ordinea publică din perspectiva unei instituții militare, disciplinate, după un model francez la vremea respectivă, anul 1850. Vă doresc succes în cadrul acestui simpozion, vă felicit pentru cuprinsul manifestării, discuțiile care vor avea loc și temele abordate. Sper ca aceste lucrări să alcătuiască un volum dedicat sărbătoririi”.
A urmat la pupitru generalul de brigadă Alin-Ionel Mastan, inspector general al Jandarmeriei Române, care a rostit o alocuțiune despre aspecte din istoria și rolul Jandarmeriei Române în societate. „Am cultivat de-a lungul anilor o bogată moștenire, care a devenit nucleul identității noastre. În fiecare aspect al activității instituționale tradiția este prezentă. De la valorile noastre fundamentale până la practicile și procesele pe care le urmăm, tot tradiția este cea care ne ghidează pașii spre viitor. Cele peste 17 decenii de existență au fost marcate de schimbări majore în viața instituției și în societate, care cu siguranță au fost resimțite de către toți oamenii de arme. Rolul nostru a fost și rămâne acela de a veghea la păstrarea ordinii constituționale de drept, efort ce a fost făurit prin jertfa a mii de oameni în uniforma albastră”, a spus generalul de brigadă Alin-Ionel Mastan.
Întâlnirea a continuat cu prezentarea lucrărilor științifice: „Domnitorul Grigore Alexandru Ghica și rolul său în modernizarea Principatelor Române” - Mihai Alexandru Ghyka, descendent al domnitorului Grigore Alexandru Ghica; „Sigilii ale domnitorului Grigore Alexandru Ghica și Regimentului de jandarmi (1849-1850)” - Laurențiu Szemcovics; „Istoria ierarhiei gradelor inferioare din Jandarmeria Română din 1850 până în prezent” - Nicolae Adrian Alexe, muzeograf la Complexul Muzeal „Astra” din Sibiu; „Viziunea modernă a Legiuirii pentru reformarea Corpului de slujitori în Jandarmi” - col. (r) Țuțu Pișleag; „Paradigmele valorilor securității” - Dan Colesniuc; „Faptele eroice ale jandarmilor din cadrul structurilor teritoriale bănățene în luptele pentru apărarea Timișoarei din anul 1944” - col. Nicolae Slev; „Participarea Jandarmeriei gălățene în cel de-al Doilea Război Mondial - O istorie care trebuie spusă!” - Mircea Cătălin Bădin.
De asemenea, au fost rostite mesaje de felicitare din partea oficialităților prezente la eveniment. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a rostit un cuvânt de binecuvântare și felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „După acest mănunchi impresionant de comunicări științifice care au scos în relief, pe de o parte, istoria bogată și glorioasă, adeseori eroică și martirică a Jandarmeriei Române, iar pe de altă parte provocările noilor realități din lume la adresa societății actuale și necesitatea gândirii unei noi arhitecturi de securitate națională, doresc să transmit un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat tuturor ostenitorilor Jandarmeriei Române cu prilejul împlinirii a 174 de ani de la întemeierea acestei instituții fundamentale pentru statul român. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îi felicită din toată inima pe organizatorii celei de-a 11-a ediții a conferinței. Transmit și un cuvânt de recunoștință pentru cooperarea extraordinară, exemplară dintre Biserica Ortodoxă Română și Jandarmeria Română. (…) În cadrul campaniei «Donează sânge, salvează o viață!» derulat de Patriarhia Română, partenerul cel mai consistent îl reprezintă Jandarmeria Română. Și anul acesta, ca de fiecare dată, Jandarmeria Română este alături la pelerinajele mari care au loc în diverse locuri ale țării cu prilejul hramurilor marilor mănăstiri și sfințirilor de biserici. O acțiune emoționantă în primăvara acestui an a început prin pelerinajul organizat în cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureștilor cu racla care adăpostește moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Îmi amintesc cu multă emoție bucuria și devotamentul cu care s-au implicat jandarmii din județul Prahova, unde am participat. Racla a poposit pentru câteva minute și la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova, unde s-a desfășurat o ceremonie într-o atmosferă de bucurie spirituală extraordinară”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
La final au fost oferite distincții celor implicați în desfășurarea evenimentului și invitaților oficiali, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul primind, la rândul său, o efigie aniversară.
Cei prezenți au putut admira o expoziție istorică de uniforme ale jandarmilor români, amenajată în holul de la intrarea în aulă.