De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Raclă nouă sfințită de Patriarhul României
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit marți, 2 aprilie, o raclă nouă pentru Parohia „Sfântul Gheorghe”-Andronache din Protoieria Sector 2 Capitală. Aceasta va adăposti un fragment din cinstitele moaște ale ocrotitorului bisericii, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Slujba a fost săvârșită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.
Racla în care au fost așezate sfintele moaște ale mucenicului purtător de biruință a fost măiestrit alcătuită din argint la Atelierele Patriarhiei Române, fiind împodobită cu icoana în medalion a Sfântului Gheorghe și cu ornamente dăltuite în metalul prețios. De asemenea, racla poartă şi însemnele patriarhale, respectiv Crucea Patriarhală și stema Patriarhiei Române aurită.
La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de felicitare parohiei bucureștene pentru strădania confecționării frumoasei racle în care au fost așezate părticele din moaștele sfântului ocrotitor, evidențiind și popularitatea de care se bucură Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în rândul ortodocșilor. „Paraclisul «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe» al Reședinței Patriarhale a găzduit astăzi sfințirea unei racle care poartă un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. După cum se știe, Sfântul Gheorghe a fost un ofițer în armata romană care a devenit creștin. Era de origine din Capadocia și mama sa a avut la Lida, în Țara Sfântă, multe proprietăți. De aceea, moaștele lui au fost duse în Țara Sfântă pentru o vreme. El a pătimit moarte de martir în ziua de 23 aprilie 303, în timpul persecuțiilor foarte aspre ale împăratului Maximian. Evlavia poporului ortodox față de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se datorează faptului că a fost un iubitor al lui Hristos și făcător de minuni atât în timpul vieții, cât și după moarte. De aceea, a devenit ocrotitor al mai multor țări și orașe. Popularitatea lui se leagă de faptul că este grabnic ajutător”, a spus Preafericirea Sa.
Totodată, Patriarhul României a vorbit și despre evlavia poporului român pentru Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, exemplificată prin cultul de care se bucura în Țările Române, mai cu seamă în timpul unor voievozi dreptcredincioși precum Sfântul Ștefan cel Mare. „Domnitorii români, în frunte cu Ștefan cel Mare, au avut o evlavie deosebită față de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. El este, așadar, ocrotitorul tuturor celor care mărturisesc dreapta credință în vremuri dificile. De aceea, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare avea pe câmpul de luptă steagul cu chipul Sfântului Gheorghe, care a fost purtător de biruință și căruia îi cerea ajutorul. Se vede pe steagul pe care l-a dăruit Mănăstirii Zografu din Sfântul Munte Athos că exista un fel de legătură specială între voievodul moldovean și Sfântul Mucenic Gheorghe, pentru că spunea în rugăciunea adresată lui: «Așa cum m-ai ajutat de atâtea ori, să mă ajuți și de acum înainte!» Se vedea, așadar, o familiaritate a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe pentru că a simțit ajutorul lui în vremuri dificile, mai ales pentru că a avut o mulțime de lupte împotriva otomanilor și a altor dușmani. Fiindcă Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul lui Ștefan cel Mare și al Țării Moldovei, Mitropolia de la Suceava și apoi de la Iași au preluat pe sigiliu chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii noastre.
La final, părintele paroh Ioan Pantilimonescu a mulțumit Preafericirii Sale pentru săvârșirea slujbei de sfințire a raclei şi i-a oferit un aranjament floral.
Fragmentul din cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost oferit Parohiei Andronache din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Mitropolia de Veria, Naousa și Kampania din Biserica Ortodoxă a Greciei.