Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Rânduieli liturgice speciale la Catedrala Patriarhală
În ajunul Botezului Domnului, Biserica Ortodoxă a rânduit mai multe slujbe speciale. La Catedrala Patriarhală, programul liturgic a început de ieri, 5 ianuarie 2016, cu slujba Ceasurilor Împărăteşti, urmată de slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia şi slujba de Sfinţire a apei. „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se face de 10 ori pe an. Una din aceste zile este ajunul Botezului Domnului, dacă ajunul nu este sâmbăta sau duminica. Atunci când este sâmbăta sau duminica, în ziua praznicului se face Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar în ajun se face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur”, a spus arhim. Clement Haralam, Marele eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Tot ieri, la Catedrala Patriarhală au fost oficiate Pavecerniţa Mare şi slujba Litiei, apoi Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos.
Astăzi, în ziua prăznuirii Botezului Domnului Iisus Hristos, se săvârșește Utrenia urmată de Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Sfinţirea cea mare a apei va fi oficiată în curtea Catedralei Patriarhale, după Sfânta Liturghie. „Sunt aproximativ 11.000 de litri de agheasmă, iar apa a fost luată de la izvorul «Lacrimă de cristal», din Parcul «Grădina Maicii Domnului» al Reședinței Patriarhale. Agheasma Mare se consumă înainte de a lua anafura, deci, pe nemâncate, de la Bobotează, timp de 9 zile, cât ţine praznicul Botezului Domnului. După aceea, Agheasma Mare se primeşte de către credincioşi, cu binecuvântarea duhovnicului, după ce aceştia se spovedesc”, a spus arhim. Clement Haralam, Marele eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Potrivit tradiţiei bisericeşti, în ajunul Botezului Domnului se ţine post aspru, aceasta fiind singura zi de post între Crăciun şi Bobotează.