Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Răsplată pentru lumina credinţei
Catedrala din municipiul Mediaş, judeţul Sibiu, a fost arhiplină în duminica a XXXI-a după Rusalii, când Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Mărăşti, Cluj-Napoca.
Soborul de preoţi a fost format din slujitorii lăcaşului de cult ocrotit de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, alături de care s-au aflat şi oaspeţi de seamă, între care stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs şi consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu. Răspunsurile liturgice au fost date de corala catedralei din Mediaş. La Sfânta Liturghie, diaconul Teodor Ionuţ Ploscaru a fost hirotonit preot pentru Parohia Dumbrăveni I, iar o bună parte dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia duminicală, a Vindecării orbului din naştere, ce ne arată foloasele duhovniceşti ale rugăciunii pline de credinţă. „Orbul L-a mărturisit pe Hristos ca pe Fiul lui David, Mesia Trimisul. De aceea, Mântuitorul i-a răsplătit rugăciunea sa, întărită de o credinţă plină de recunoştinţă“, a spus IPS Laurenţiu, care a adăugat că din Evanghelie înţelegem şi că Dumnezeu totdeauna ne răsplăteşte din darurile Sale cele bogate, dacă rugăciunea noastră este adresată Lui cu credinţă şi cu iubire, ca răspuns la iubirea Sa nemărginită. La final, protopopul de Mediaş, pr. Ioan Ovidiu Găban, paroh la Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, a mulţumit ierarhului şi preoţilor prezenţi în această duminică în comunitatea medieşeană.
IPS Andrei în parohia clujeană „Întâmpinarea Domnului“
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Mărăşti, Cluj-Napoca. Din sobor au făcut parte arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor Arhiepiscopiei Clujului, pr. Gheorghe Dragoş Braica, protopopul de Cluj II, şi pr. Cristian Sonea, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
IPS Andrei a ţinut un cuvânt de învăţătură pornind de la Evanghelia duminicii. „Dacă este teribil să nu ai lumina ochilor, este o suferinţă şi mai mare şi mai cumplită să nu ai lumina credinţei, o infirmitate care are consecinţe veşnice. De aceea, oamenii sensibili, oamenii care au fost în stare să dea glas neputinţelor şi infirmităţilor omeneşti subliniau că necredinţa este o suferinţă grozavă, o infirmitate mai mare decât toate infirmităţile. Dumnezeul veacului acestuia, adică Mamona, a orbit minţile necredincioşilor, ca să nu le lumineze lumina Evangheliei Slavei lui Hristos, Care este Chipul lui Dumnezeu“, a spus IPS Andrei. Construcţia bisericii din Mărăşti a început în 1992, iar trei ani mai târziu, lăcaşul de cult a fost binecuvântat de vrednicul de pomenire, mitropolitul Bartolomeu. Pentru activitatea sa deosebită, pr. paroh Chira Alexa a primit distincţia de iconom stavrofor, adică dreptul de a purta brâu roşu şi cruce.