Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Recital de poezie creştină la Teliu-Vale
În parohia Teliu-Vale din judeţul Braşov a avut loc zilele trecute recitalul de poezie intitulat "Tainele originilor şi bucuria Învierii. Preotul Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei".
Acesta a fost organizat de biserica din localitate împreună cu Asociaţia social-culturală "Suflet Transilvan" şi Primăria comunei Teliu, judeţul Braşov şi au participat la el preoţi, actori, poeţi, muzicieni şi, în general, iubitori de frumuseţe duhovnicească. Părintele arhimandrit Hristofor Bucur, stareţul Schitului "Sfântul Ioan Botezătorul" din Poiana Braşov, a oficiat slujba de pomenire a părintelui Ghelasie şi a binecuvântat acest eveniment, în care poezia şi muzica s-au unit întru slava lui Dumnezeu. Cei prezenţi au putut aprecia importanţa cuvintelor ziditoare ale părintelui de la Frăsinei, în care a răsunat îndemnul de a reînvia conştiinţa legăturii vii cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, cu sfinţii şi îngerii, precum şi cu întreg neamul din care suntem plămădiţi. "Un adevărat iubitor de Dumnezeu" Impresia generală a fost cea de recunoştinţă faţă de Dumnezeu, Izvorul a tot darul şi harul, precum şi de cinstire faţă de trăirea dedicată a părintelui de la Frăsinei. "Au fost două zile minunate, în care s-a reînviat memoria părintelui Ghelasie şi trebuie să mărturisesc că scrierile sfinţiei sale ne-au pus pe gânduri, dezvăluindu-ne ce bogăţie de sensuri, ce nu ţin doar de înţelegerea intelectuală, ci în mod esenţial de cea duhovnicească, ne sunt împărtăşite de un trăitor întru Domnul. Dragostea comunităţii de la Teliu pentru valorile culturii româneşti ne-au copleşit şi ne-au întărit în nădejdea că Dumnezeu lucrează prin oameni şi nu lasă valorile să piară", ne-a spus Afrodita Androne, actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti, participantă la eveniment. Taina dumnezeiască mai presus de moarte se face, cu adevărat, simţită în cei ce s-au arătat, prin viaţa şi cuvintele lor, modele de trăire creştină, atât de vitale într-o lume precum cea de astăzi, în care se amestecă valorile şi se pierd din vedere reperele duhovniceşti. "Părintele Ghelasie ne apare viu şi după trecerea sa la cele veşnice, ca un adevărat iubitor de Dumnezeu. Învăţăturile sale sunt expresia dăruirii sale jertfelnice şi a darurilor primite de la Dumnezeu pentru întărirea noastră, a tuturor, în credinţa, nădejdea şi dragostea creştină. Talantul său de la Dumnezeu, înmulţit însutit în decursul vieţii, rodeşte şi după mutarea sa la Domnul. Comemorarea zilei sale de naştere a prilejuit o adevărată sărbătoare duhovnicească în inimile celor de faţă. Prin evocarea prezenţei şi cuvintelor părintelui Ghelasie, aceştia au simţit totodată atingerea de har a iubirii lui Dumnezeu care le-a străbătut şi care întăreşte prin ele legătura dragostei întreolaltă, a comuniunii în Hristos", ne-a mărturisit Florin Caragiu, directorul Editurii "Platytera" din Bucureşti.