Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Recital de pricesne la Paraclisul Catedralei Naţionale
La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, s-a desfășurat sâmbătă, 12 noiembrie, în ajunul hramului, un recital de pricesne. Frumoasele cântări au fost interpretate de un grup din Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”-Săliştea de Sus, județul Maramureş, şi de patru interpreţi de muzică populară din aceeaşi zonă a ţării. S-au bucurat de momentele artistice mulți credincioși din București, dar și unii veniți tocmai din Maramureș.
Aproximativ 45 de copii şi tineri din Parohia Săliştea de Sus, Maramureş, însoţiţi de pr. paroh Ioan Gavriş Vancea şi de pr. Dumitru Iuga, dirijorul corului, au adus slavă lui Dumnezeu prin cântare, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în ajunul hramului acestuia. La recital au fost prezenţi arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, şi pr. Ionuţ Dragomir, consilier patriarhal (relaţii cu publicul) la Cabinetul Patriarhal.
„Am răspuns cu multă bucurie invitaţiei părinţilor slujitori de la Paraclisul Catedralei Naţionale de a participa şi anul acesta la hram şi de a susţine acest recital de pricesne. Priceasna este cântarea prin care noi Îl lăudăm pe Dumnezeu, iar acest grup de copii şi tineri s-a format pe lângă centrul de cateheză al parohiei. Împreună cu ei au venit aici şi cei care s-au format şi activat în astfel de coruri şi care ulterior au ajuns interpreţi de muzică populară. Iată că ei păstrează legătura vie cu parohia şi cu Biserica şi răspund solicitărilor făcute de noi. Acest cor a luat fiinţă în urmă cu 14 ani, întrucât s-a simţit nevoia de a face astfel de întâlniri, majoritatea maramureşenilor fiind plecaţi la muncă în străinătate, iar copiii acestora rămânând în grija bunicilor. Era nevoie ca Biserica să-i adune pe copii, aşa cum o pasăre îşi adună puii sub aripi, ca nu cumva ei să apuce pe căi greşite”, a precizat pr. Ioan Gavriş Vancea.
La finalul concertului, arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a transmis celor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi le-a mulțumit interpreților pentru frumoasele cântări înălţate spre slava lui Dumnezeu. De asemenea, arhim. Paisie Teodorescu le-a mulţumit şi preoţilor care i-au format şi îndrumat pe calea cea dreaptă pe tinerii interpreţi. „Aceste pricesne şi cântări bisericeşti ne-au transmis emoţia şi sensibilitatea lor. Vă felicităm pentru dragostea dumneavoastră şi pentru respectul pe care îl arătaţi faţă de tradiţiile şi credinţa Bisericii noastre, pentru felul cum promovaţi identitatea şi spiritualitatea românească şi pentru modul în care păstraţi valorile tradiţionale ortodoxe româneşti, costumul popular şi graiul românesc. S-a creat o adevărată legătură de frăţietate între Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi credincioşii din Maramureş şi Ardeal. Acest lucru subliniază faptul că viitoarea Catedrală Naţională este iubită de toţi românii, nu doar de o parte dintre ei. Ea este iubită de români din Maramureş, din Transilvania, din alte zone, ei fiind sensibili la eforturile Bisericii noastre de edificare a Catedralei Mântuirii Neamului”, a evidenţiat arhim. Paisie Teodorescu.
Din partea Paraclisului Catedralei Naţionale, membrii grupului de interpreţi din parohia maramureșeană „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”-Săliştea de Sus, precum şi cei patru cântăreți de muzică populară au primit cartea „Viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur – în relatările istoricilor bisericeşti Paladie, Teodor al Trimitundei, Socrates, Sozomen şi Fericitul Teodoret al Cirului”, apărută la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, şi un CD audio cu Paraclisul Sfântului Ioan Gură de Aur, în interpretarea Grupului psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
La rândul său, pr. Ioan Gavriş Vancea a dăruit pentru Paraclisul Catedralei Naținale două stindarde albe, brodate manual, cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos şi al Maicii Domnului.