Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Recunoștință eroilor neamului la Biserica „Sfântul Nicolae” din Onești
Duminică, 31 octombrie 2021, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Onești a avut loc reînhumarea celor 23 de eroi căzuți în Primul Război Mondial (1916-1918). Osemintele au fost așezate într-o criptă amenajată în cadrul unui monument dedicat eroilor căzuți în luptele din anii 1916-1917 de pe văile Oituzului și Cașinului.
Monumentul a fost ridicat prin osteneala părintelui paroh Nicolae Berdan, a preoților slujitori de la Biserica „Sfântul Nicolae” și a binecredincioșilor creștini din oraș.
La ceremonialul religios au participat autorități publice și militare, slujba fiind săvârșită de părintele protopop de Onești, Ioan Bârgăoanu.
În cuvântul de învățătură rostit, părintele protopop a precizat: „La sfârșit de octombrie, după data de 25 octombrie, Ziua Armatei Române, ne-am adunat aici ca să cinstim eroii neamului nostru românesc și nu întâmplător osemintele lor sunt în fața noastră. Este o mare responsabilitate pentru noi să-i cinstim pe cei care au făurit Patria noastră numită atât de frumos «România». Este o bucurie să ne cinstim eroii de pe aceste locuri. În urmă cu 104 ani Oituzul și Cașinul curgeau în Trotuș sânge, atunci mureau cu miile, peste 80.000 de soldați cădeau pe aceste meleaguri, strigând «Pe aicea nu se trece!» Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, am deshumat aceste oseminte. Era necesar acest demers deoarece plăcile care erau pe monument se aflau în stare avansată de degradare și începuseră să cadă. În acest context, Parohia «Sfântul Nicolae» s-a mobilizat și împreună cu Consiliul local au refăcut acest monument, deoarece locul acesta în care suntem, Biserica «Sfântul Ierarh Nicolae», Mamă a Oneștiului, adăpostește osemintele - am spus noi - a 23 de ostași, iar istoricul Bogdan Romandaș a precizat că au fost înmormântați sute de ostași aici, în jurul acestei biserici, și avem mărturia faptului că regina Maria se afla aici împreună cu armata și făcea procesiune pentru ei.
Pământul care a înghițit sângele eroilor neamului nostru românesc a lăsat în urmă semne, cicatrice. Iar peste aceste cicatrice poporul credincios a așezat cruci, troițe, monumente. Fiecare român în parte și toată națiunea poartă în suflet aceste cicatrice pentru jertfa aproapelui său: străbunic, bunic, tată, soț, unchi, prieten, vecin. Române, când vezi o troiță în drum, să știi că aici a avut loc o jertfă. Îndrăzniți de vă cinstiți eroii! Căci în spatele fiecărei cruci există o înviere!”
Monumentul Eroilor s-a ridicat în incinta Bisericii „Sfântul Nicolae” din Onești deoarece aici a fost amenajat în timpul Primului Război Mondial un „cimitir de onoare” în memoria „eroilor căzuți pentru Patrie”.
Demn de remarcat este faptul că jertfa de sânge a acestor eroi a fost omagiată și de regina Maria (1875-1938), care a participat la 24 ianuarie 1918 la un „Recviem” în memoria celor care s-au jertfit pentru Țară. În acel moment, regina Maria descria „cimitirul de onoare”: „sute şi sute de cruci de lemn de mesteacăn, toate de aceeaşi mărime, stau ca o armată de stafii printre pomi”.
(Bogdan-Florin Romandaș; Pr. Ovidiu Clapa)