De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Recunoştinţă faţă de duhovnicul bucuriei
După un periplu prin mai multe oraşe din ţară şi străinătate, expoziţia "De dragul părintelui Teofil" a poposit şi în urbea piteşteană. Până de sărbătoarea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie, argeşenii pot vedea fotografii vechi cu părintele Teofil Părăian, însoţite de câteva cuvinte duhovniceşti ale părintelui.
După cum arată şi titlul expoziţiei, mai mulţi piteşteni care l-au cunoscut pe părintele Teofil Părăian, cunoscut ca duhovnicul bucuriei, pentru a păstra vie amintirea părintelui au adus şi în oraşul lor fotografiile ce-l arată pe acesta. Au dorit, de asemenea, să-l facă cunoscut şi acelor persoane care nu au avut ocazia să-l întâlnească faţă către faţă. Detalii despre eveniment ne-a oferit pr. protoiereu Iuliu Chiriţă al Protoieriei Piteşti: "Parohia "Sfântul Ioan Botezătorul" din Piteşti, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Calinic şi în parteneriat cu Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Protoieriei Piteşti, Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, Editura Teognost din Cluj-Napoca şi Biblioteca Dinicu Golescu - Piteşti, a organizat această expoziţie dedicată părintelui Teofil în semn de omagiu pentru cel care în repetate rânduri a conferenţiat la Piteşti şi pentru faptul că părintele Teofil reprezintă un reper moral atât pentru noi, cei care l-am cunoscut, cât şi pentru copiii şi tinerii noştri, care nu l-au cunoscut, dar cu această ocazie o pot face". Înainte de vernisajul expoziţiei, de joi, 7 iunie, la Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" s-au săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru părintele Teofil. Vernisajul a avut loc în după-amiaza zilei, la Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu", între participanţi numărându-se protosinghelul Mihail Bobârnat de la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, pr. Ioan Gînscă din Cluj-Napoca, curatorul expoziţiei, protosinghel Matei Bilăucă, stareţul Schitului Tuturor Sfinţilor, Şinca Nouă. După cuvântările de omagiere, au avut loc un moment muzical şi proiecţia unui film cu un interviu semnificativ cu părintele Teofil. Partea inedită a expoziţiei o reprezintă panoul interactiv pe care se pot adăuga fotografii personale cu marele duhovnic. Expoziţia poate fi vizitată la Biblioteca "Dinicu Golescu" din Piteşti, între orele 9:00 şi 18:00, de luni până vineri, iar între orele 16:00 şi 18:00, doritorii se pot delecta şi cu proiecţii din diverse conferinţe unde a vorbit părintele Teofil Părăian.