La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Recunoștință pentru cei implicați în acțiuni de binefacere
Ocrotitorul spiritual al românilor și al Catedralei Mântuirii Neamului, Sfântul Apostol Andrei, a fost cinstit în mod deosebit miercuri, 30 noiembrie, și la Paraclisul Catedralei Naționale. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul de slujitori au făcut parte părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal, precum și alți clerici.
La momentul rânduit, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură. „Lucrarea Sfântului Andrei realizată pe teritoriul țării noastre, cu ajutorul Sfântului Apostol Filip, a inaugurat o nouă epocă de mare cultură și de mare spiritualitate. Dumnezeu a rânduit ca peste procesul de evanghelizare a strămoșilor noștri să se suprapună și procesul de romanizare. Creștinismul s-a împletit în mod armonios cu romanitatea și cultura străveche, autohtonă, din această sinteză născându-se poporul român. Creștinarea sa a fost lentă, ființială. Când poporul nostru se năștea biologic, din sinteza daco-romană, Evanghelia a fost elementul spiritual care a dat sens duhovnicesc acestei nașteri”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma omagială 2022 - Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, cu medalie, persoanelor și instituțiilor implicate în realizarea acțiunilor social-filantropice desfășurate de Paraclisul Catedralei Naționale pe parcursul acestui an.
Pentru implicarea în proiectul „Gala Bucuriei” au primit distincții: Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”; Corina Cătălina Lițu; Daniela Nane și George Grigoriu. În cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au venit în sprijinul semenilor lor aflați în zonele rurale ale țării: dr. Anca Oancea; dr. Carmen Zăhărescu; dr. Gabriela Georgescu; dr. Dănuț Șonțu; dr. Camelia Sărățeanu; dr. Virgiliu Mihail Prunoiu; dr. Cristina Șaptefrați; dr. Raluca Simion; dr. Ionuț Căpățână; dr. Roxana Vădan; dr. Gabriela Gârjoabă; dr. Ionuț Băicoianu; dr. Laurențiu Valentin Stoian; Dănuț Viorel Prună, voluntar coordonator; Cristina Costache, Nina Andres, Vasilica Ionescu, Liliana Dudău și Cristina Gătej, asistenți medicali. Instituțiile și persoanele implicate în campania „Donează sânge, salvează o viață!” au primit, de asemenea, distincții de recunoștință: Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale „Col. Prof. Dr. Nicolae Nestorescu”; Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești; Liceul Tehnologic „Toma Socolescu” din Ploiești; Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București; Jandarmeria Română; familia Constantin și Alina Jiga-Scurtu; Andreea Diana Bohos; Maria Rabigan; Micșunica Passerini și Magdalena Dragu.
Credincioșii au putut cinsti la Paraclisul Catedralei Naționale și un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei.