În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Recunoștință și mulțumire adresate lui Dumnezeu la Mănăstirea Izbuc
La sărbătoarea Tăierii împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos și la pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, în 1 ianuarie, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Izbuc.
Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a ținut un cuvânt de folos duhovnicesc, în care a explicat dimensiunea mistică a practicii iudaice a tăierii-împrejur, ritual care ajunge să-și cunoască deplinătatea în Biserica lui Hristos - Plinirea Legii, Cel care ne cere circumciderea duhovnicească a inimii, tăierea voii întru imitarea smereniei hristice.
„De ce tăierea împrejur se făcea în a opta zi? Întâi de toate, să nu uităm că suntem într-un cadru iudaic, iar iudeii, care deși respectă și iubesc Legea, nu o înțeleg deplin - pentru că Deplinătatea Legii este Hristos, despre Care este vorba în Lege și Profeți -, iar înțelegerea și limbajul uman sunt prea sărace să descopere și să exprime adâncul de taină al lui Dumnezeu. Și în limbajul simbolic, biblic, știm că Dumnezeu a creat lumea în șase zile, iar în a șaptea zi, ziua de sabat, S-a odihnit. Ziua a opta este Ziua Noii Creații; este Ziua Domnului”.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul și soborul slujitor au înălțat rugăciuni de mulțumire și recunoștință pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra eparhiei în anul scurs și pentru ca, pe mai departe, Preabunul Dumnezeu, și în noul an civil, să Se milostivească asupra poporului binecredincios din părțile Bihorului românesc. De asemenea, ierarhul s-a rugat pentru odihna și mântuirea sufletului mamei sale, Maria Drincec, mutată în veșnicia lui Dumnezeu în urmă cu un an de zile și o zi, în ultima zi a anului 2022.